- Vi føler oss maktesløse og til dels rettsløse i denne situasjonen, sier leder for Institutt for elektronikk og telekommunikasjon, NTNU, Ragnar Hergum. Fagmiljøet er oppgitte over Utlendingsdirektoratets (UDI) behandling av den russiske kollegaen. - Nadejda er på alle måter en berikelse for miljøet, i tillegg til at hun arbeider på et felt som har enorm betydning for Norge som industrinasjon, supplerer professor Börje Forssell, som er Nadejdas veileder.

Sponset av Telenor

Nadejda arbeider med å utvikle en spesiell form for satellittnavigasjon til innendørsbruk. Prosjektet er sponset av Norges forskningsråd og Telenor, og instituttet kan ikke regne med at disse vil sponse en ny stipendiat, når Nadejda må reise. - Utkastelsen ødelegger prosjektet og det ødelegger utrolig mye for Nadejda, som har brukt tid og penger på å skaffe seg en karriere, som nå blir lagt i grus, sier instituttlederen. Når Nadejda kastes ut av Norge, registreres hun samtidig i Schengen informasjonssystem (SIS) og blir dermed avskåret fra hele det europeiske arbeidsmarkedet. Vedtaket om utvisning innebærer et varig innreiseforbud. - Vi har ikke mye ekspertise på dette feltet, og det er ikke bare å skifte ut en person med en annen, understreker Forssell. - Miljøer i Nord-Amerika som konkurrerer med Norge på dette fagfeltet vil ta imot Nadejda og hennes kompetanse med åpne armer. Universitetet i Calgary har allerede erklært sin interesse.

Ikke lov å pendle

Sokolova (31) kom som utvekslingsstudent fra Russland til Narvik i 1997. Hun studerte norsk i Tromsø og utdannet seg til sivilingeniør i Narvik, hvor hun ble sammen med en russisk medstudent, bosatt og med arbeidstillatelse i Norge. De to har vært kjærester og samboere siden, og i mars 2004 giftet de seg. Et halvt år seinere ble Nadejda innvilget arbeidstillatelse som følge av familiegjenforening med ektemannen. Fra april 2004 til april 2005 bodde paret i Kristiansand, der mannen hadde jobb. Da Nadejda fikk seg jobb og studieplass i Oslo, ble hun ukependler. 1. mai 2005 ble hun tildelt doktorgradsstipendet ved NTNU. Etter å ha pendlet i fire måneder, tok Nadejda og ektemannen ut separasjon.- Han ville ikke flytte til Trondheim, og jeg var sliten av å pendle, forteller hun, på perfekt norsk. Den russiske ingeniøren fikk brev fra UDI om at de vurderte å trekke tilbake både oppholds- og arbeidstillatelse.Nadejda søkte om fortsatt oppholdstillatelse, på grunnlag av jobben hun hadde ved NTNU. I avslaget som kom i romjula skriver Utlendingsnemnda at det «i forvaltningspraksis er lagt til grunn at ukependling som hovedregel ikke er akseptert (. . .). Nemnda finner derfor ikke at klageren kan anses å ha bodd sammen med ektefellen mens hun pendlet». UNE mener dermed Nadejda har oppgitt uriktige opplysninger, og at hun burde opplyst om at hun var pendler: - Ved to anledninger gjorde jeg nettopp det. Til saksbehandleren min i UDI og til en politibetjent i Kristiansand, men de fortalte meg at det ikke spilte noen rolle, forteller Sokolova. Det falt henne ikke inn at skillsmissen ville få konsekvenser for arbeidstillatelsen. - Jeg meldte hele tiden fra om hva jeg gjorde til politiet. Jeg trodde jeg gjorde alt riktig. At jeg så ilegges lovens strengeste straff, en varig utvisning fra hele Schengen-området, virker veldig urettferdig, sier hun.

Jobber uten lønn

I og med at Nadejda ikke har arbeidstillatelse, har ikke NTNU lov til å lønne henne. Siden oktober 2006 har Nadejda jobbet videre full tid, uten noen form for lønn. Doktogradsstipendiaten har skrudd utgiftsnivået ned på et minimum. - Jeg flyttet ut av leiligheten og inn på en studenthybel. Dessuten hadde jeg spart opp litt penger, som jeg fortsatt lever på, forteller Nadejda. UNE har merket seg Nadejdas unike kompetanse og behovet for denne i Norge, men mener det ikke er tilstrekkelig grunnlag for å endre på beslutningen. «Nemnda mener universitetet selv må ta ansvar for at deres ansatte har gyldige arbeidstillatelser», heter det i vedtaket. - I en slik ansettelse velger vi den kandidaten vi mener er best kvalifisert. Det var Nadejda. Det kan ikke forventes at vi skal undersøke personlige forhold. Nadejda hadde dessuten gyldig arbeids- og oppholdstillatelse da hun ble ansatt hos oss, sier Forssell. - Vi vil ha bruk for hennes kompetanse også etter at hun har avsluttet doktorgradsprosjektet, forklarer han.

- Paragrafrytteri

At UNE avslo Nadejdas anke på utvisningen, kom som en stor overraskelse på instituttet. - Vi regnet med at de ville forstå, når de bare fikk høre hvordan tingene hang sammen, sier Hergum. Professor Forssell minner også om signalene fra regjeringen, om at Norge trenger utenlandsk arbeidskraft og framfor alt kvalifisert arbeidskraft. - Vedtaket viser stor mangel på sunn fornuft. Et paragrafrytteri uten like, mener han. - Vi har prøvd å få kontakt med UDI etter avslaget, for å få vite hva de tenker. Men det er umulig å trenge gjennom systemet. Vi møter et system det overhode ikke er mulig å ha en positiv dialog med, sier instituttlederen.