– Vi ser for oss at flere tusen skal fra Tiller ned til byen på morgenen 17. mai, sier Børre Lien, FAU-leder ved Rosten skole og medlem av 17. maikomiteen på Tiller.

Rosten, Tonstad og Hårstad skoler har alle takket ja til kommunens invitasjon om å delta i barnetoget i år. Invitasjonen kom etter at politikerne ønsket å involvere alle grunnskolene i forbindelse med grunnlovsjubileet. I alt sju nye skoler skal i år ta turen til midtbyen.

Nå har invitasjonen ført til adskillig hodebry for 17. mai-komiteen på Tiller.

Bekymring

– Vi har slitt med å få transport til byen, og dette har vi ikke funnet noen løsning på. Vi har vært i kontakt med flere buss-selskaper, men det er umulig å få leid busser på 17. mai. Nå har vi resignert, og folk må kjøre privatbiler til byen, sier Lien.

FAU-leder ved Tonstad skole, Ann-Harriet Dalen, tror oppslutningen om barnetoget kan bli mindre som følge av buss-trøbbelet.

– Da vi fikk invitasjonen fra kommunen, så tenkte vi ikke på at transporten til byen skulle bli noe problem. Men jeg må innrømme at dette har skapt bekymring, sier hun.

– Trondheim kommune har ikke tatt høyde for at når de inviterer alle skolene, så blir det mange flere som skal til byen. Da blir det problemer med logistikken, sier Dalen.

– Aldri mer

Totalt er det 750 barneskoleelever og 240 ungdomsskoleelever i Tillerbyen, og fra barneskolene er det ventet stor oppslutning om barnetoget. Lien sier at de hadde hatt behov for 10-15 busser for elevene. I tillegg til at det er kapasitetsproblemer hos buss-selskapene, har det også vært et økonomisk spørsmål.

– Vi har ikke hatt tradisjon for å dra til byen på 17. mai, derfor har ikke skolene noe budsjett for busstransport på denne dagen slik andre skoler kanskje har. Vi i FAU har heller ikke budsjett til å ta det økonomiske ansvaret for transporten. Vi fikk denne utfordringen i fanget i vår, og har ikke mulighet til å løse dette på egen hånd, sier Lien.

Verken Lien eller Dalen tror at Tillerskolene senere år vil delta i barnetoget i byen.

– Dette borger ikke for at skolene på Tiller vil delta i 17. mai-toget i byen senere. Aldri mer, spør du meg, sier Lien.

– Jeg ser på dette som en engangsforeteelse. Vi ble invitert i år, det blir en artig opplevelse å gå i byen, men jeg ser for meg at det blir 100 år til neste gang, sier Dalen.

Ingen god løsning

Leder i 17. mai-komiteen, Rita Kumar, synes det er trist at transporten har blitt så problematisk for Tiller-elevene.

– Jeg hadde håpet å få til en løsning på dette. Det er selvsagt en mulighet at de kjører privatbiler, men det er ikke noen god løsning, sier hun.

Oluf Johansen, togansvarlig i komiteen, sier at det er skolene selv som må sørge for transport til byen på nasjonaldagen, og at dette var noe det ble varslet om allerede i mars.

– Da det ble klart at flere skoler skulle inviteres til barnetoget, svarte vi at det kunne bli en utfordring med så mye folk i byen. Nå kan det se ut til at byen ikke har et kollektivtilbud som klarer å håndtere det at så mange skal til byen samtidig. I tillegg er det lørdag, og det gjør det ikke enklere, sier Johansen.

Nå håper 17. mai-komiteen at barn og foreldre fra Tiller kommer seg til byen, og får en fin feiring av nasjonaldagen.

– Dette må ikke gå ut over barna på 17. mai. Vi gleder oss til å se flere skoler i barnetoget, sier Kumar.