Torsdag ettermiddag var det ingen førjulsstemning på Torget i Trondheim.

Det regnet. Det var mørkt og folketomt.

Men fra og med fredag lover daglig leder i Midtbyen Management, Kirsten Schultz, topp julestemning. I ti dager fremover kan de som tar turen hit velge mellom mange ulike opplevelser for stor og små.

Intimkonserter og bålkos

- Det blir daglige grytekonserter, hvor kjente artister spiller til inntekt for Frelsesarmeen. Det blir fortellerteater, mulighet til å kjøre med hest og slede, intimkonserter i lavvoen, samt gårdsmat ved bålet i lavvoen. Bare for å nevne noe, sier en stolt Schultz. Hun viser til at julemarkedet kan betraktes like mye som en førjulsfestival, enn som et marked.

At «Daily Telegraph» i England har listet julemarked i Trondheim som et at de flotteste i Europa etter at de besøkte byen i fjor, er ekstra stas for gjengen som jobber med å sette sammen årets julemarked.

- De trekker frem det eksotiske, som reinsdyrburger, lavvo og det at vi holder til langt mot nord, sier Schultz.

Nytt av året er at lavvoen på Torget er blitt større.

- Vi har 50 flere sitteplasser enn i fjor, så nå har vi plass til rundt 250 kafegjester. I tillegg har vi installert piper over de to bålpannene vi har. Det betyr at det ikke blir så mye røyk inne i teltet, sier Schultz.

Kortreist mat

I tillegg til et bredt spekter av ulike kulturopplevelser preges markedet av de brune trebodene på Torget.

- Der blir det også i år salg av ulike kunst-, design- og håndverksprodukter. Vi er også stolte av å kunne tilby egenprodusert gårdsmat fra Bondens marked. Årets julemarked har over 90 utstillere, sier hun.

Kortreist mat blir også å få kjøpt i kafeen i lavvoen.

- Og vi har også kortreiste juletrær å få kjøpt, reklamerer hun.

Her kan du lese at de utvider Julemarked på Røros

Julemarkedet åpnes offisielt av ordfører Rita Ottervik klokken 15.45 i dag, men det blir allerede fra sen formiddag muligheter til å handle produkter fra bodene på Torget.

Men en ting har ikke Schultz kontroll på, og det er været.

- Vi får håpe trønderne trosser vær og vind for å få med seg en unik opplevelse før jul, sier hun.

Kaffekos i lavvo: Årets lavvo har rundt 250 sitteplasser. - Dette er en stor lavvo, men ikke den største jeg har satt opp, sier Frode Sjøvold, som her sjekker banneret for årets eventyr og juleverksted. Foto: Morten Antonsen
Pynter til jul: 100 frivillige jobber gratis for at årets julemarked skal bli en suksess. Tareq Alkourdy fra Syria er en av mange som har meldt seg til tjeneste. Foto: Morten Antonsen