På Ringve gård ligger Musikkhistorisk Museum. Ildsjelen bak dette prosjektet gjestet første gang Ringve i 1919. Da var Victoria Rostin 21 år gammel. Noen måneder senere giftet hun seg med gårdeieren, Christian Anker Bachke.

Victoria Rostin (1899(?)-1963) ble født like utenfor Moskva i en familie med ni barn. Faren, Michael Rostin, var ingeniør ved jernbanen i Russland. Det var en velstående familie, og kultur hadde en stor plass i hjemmet. Alle var opptatt av musikk, og flere av barna ble profesjonelle musikere. Da den eldste datteren, sangerinnen Valentine, reiste til Europa i 1914, ble lillesøster Victoria med. I 1917 kom de til Trondheim. Ikke lenge etter ble Valentine gift med musikeren Morten Svendsen. Et lykksalig besøk på Ringve litt senere førte altså til at Victoria ble «Fruen til Ringve».

Victoria engasjerte seg snart i byens kulturliv med musikk, sang og teater. Sammen med mannen begynte hun å planlegge et museum. Da Christian Bachke døde i 1946, følte hun seg veldig alene. Mannen hadde vært tryggheten i livet hennes. Men hun fortsatte arbeidet og hun var kompromissløs for å få viljen sin igjennom. Overalt benyttet hun seg av sin sjarm, og ved hjelp av en utrolig overtalelsesevne brakte hun utallige klenodier fra inn- og utland hjem til Ringve – ofte for en billig penge. Et eget museum for sjøhelten Peter Wessel Tordenskiold (som vokste opp på Ringve) ble åpnet i 1950, og to år senere var musikkmuseet et faktum. Victoria var direktør frem til hun døde.

«Fruen» likte seg i rampelyset og var en aktiv selskapsdame. Men hun ville aldri oppgi sin nøyaktige alder. Tordenskiolds Kro og den botaniske hagen rundt gården var også hennes verk. I 1958 ga hun ut boken Tordenskioldiana.

Victoria Bachke giftet seg på nytt i 1959 med tidligere ordfører og fylkesmann Ivar Skjånes. Victorias urne er satt ned på Ringve ved museet hun skapte – og som nå er Norges nasjonalmuseum for musikk og musikkinstrumenter.

Victoria Bachke var selskapelig av seg og hadde en utrolig overtalelsesevne.
Victoria Bachkes vei på Lade går fra Østmarkveien til Olav Engelbrektssons allé. Foto: INGRID J. BRISSACH