Ifølge budsjettavtalen for bystyreflertallet, som blir offentliggjort i ettermiddag, er det enighet om å anskaffe 60 nye kommunale elbiler i 2013.

Med de 38 elbilene kommunen har fra før, vil det dermed bli nesten 100 elbiler i kommunal tjeneste i løpet av neste år. Dermed vil om lag en femtedel av den kommunale bilparken være ladbare biler. Ingen andre norske kommuner har et tilsvarende antall.

- Utskiftingen av kommunale diesel – og bensinbiler med elbiler er et ledd i vår offensive miljøprofil. Å benytte ladbare biler er et viktig grep i forhold til å redusere klimagassutslippene. Elbiler er utslippsfrie og bidrar til renere byluft. På sikt tar vi sikte på å skifte ut samtlige 510 kjøretøyer i den kommunale bilparken til elbiler, sier varaordfører Knut Fagerbakke (SV) og kommunalråd Geir Lykke (Krf).

Populære biler

- Hvordan blir elbilene mottatt av de kommuneansatte?

- Jeg har ikke hørt en eneste klage, men blant de ansatte innen ergoterapien og fysioterapien var det sterk motstand til å gå over til elbiler. Etter å ha prøvd en elbil i noen uker, var de ansatte så fornøyd at de ønsket flere elbiler. Nå har ergoterapeutene to elbiler og fysioterapeutene tre stykker. Dagens ladbare biler har gjennomgått en rivende utvikling. Både kvalitet og komfort er langt større i dag enn bare for noen år siden. De nye modellene ligner vanlige personbiler, forteller varaordføreren.

Politikerne overlater til rådmannen å beslutte om elbilene skal leases eller kjøpes inn.

- Momsfritak gjør at ladbare biler er rimelige i innkjøp enn andre kjøretøyer. Det blir derfor noenlunde samme kostnader uansett om der blir leasing eller kjøp. Kostnadene i bilavtalen blir løst innenfor den nåværende budsjettrammen, påpeker Geirmund Lykke, som opplyser at hvilken type elbil som skal velges vil bli avgjort etter en anbudsrunde.

I dag er det både Think, Fiat Fiorino og Buddy i den kommunale elbilparken.

Drøfter bilpoolavtale i januar

Trondheimspolitikerne får anledning til å diskutere de praktiske konsekvensene av elbilavtalen i 2013-budsjettet allerede i januar. Da skal formannskapet ta stilling til videreføring av elbilavtalen og den kommunale bilpoolen for resten av økonomiplanperioden fram til 2016.

Budsjettavtalen innebærer en bevilgning på 60 000 kroner til opprettelse av nye ladepunkter for elbiler. En kartlegging har vist at det finnes nærmere 60 ladepunkter som ikke i jevnlig bruk. En utvidelse med 60 elkjøretøyer vil derfor ikke føre til noen ladekø.