Inntil fredag i forrige uke var overnattingstilbudet styrt av temperaturen. Dersom gradestokken krøp ned til -10 grader, ble dagsenteret i Hveita åpnet for å gi fattige EØS-borgere overnatting. Nå er 0 grader nok til at tilbudet åpner.

- Det ble for kaldt

- I praksis er det romfolk som oppholder seg i Trondheim som benytter seg av tilbudet. Erfaringene vi gjorde oss etter å ha hatt tilbudet i perioden januar til mars i år, fortalte at -10 grader er for kaldt. Vi mener at også -5 grader er for kaldt, og har satt grensen for å åpne tilbudet til 0 grader, sier regionleder Lisbeth Kleveland i Frelsesarmeens rusomsorg.

Dette betyr at romfolket får et bedre tilbud enn de hadde før.

Glade over tilbudet

- Vi endret reglene fredag, og jeg hadde et møte med romfolket om dette samme dag. De var svært glade over forbedringen, og jeg fikk et klart inntrykk av at de ordnet en intern liste over hvem som skulle bruke tilbudet.  Vi har bare ti plasser til rådighet, og det vet de. Kanskje tar de hensyn til de som er svakest i gruppa, sier Kleveland.

Fredag og lørdag benyttet ingen i romfolket overnattingstilbudet i Hveita, men søndag dukket seks menn og fire kvinner opp.

- Nattilbudet for denne gruppen er åpent fra klokken 23.00-07.00. De får en feltseng med pledd, matpakke og kaffe når de kommer. Og de får også matpakke og kaffe når de drar, sier Kleveland.

Færre enn i fjor

Akkurat nå er det mellom 15 og 20 av romfolket i Trondheim, mot 35 i fjor. Og tallet er ventet å gå ned i desember og januar.

- De vil være sammen med familien og reiser hjem til jul, sier Kleveland.

Dagtilbud tre dager

I tillegg til overnattingstilbudet som fungerer etter først til mølla-prinsippet, har Dagsenteret et tilbud til gruppen mandag-onsdag og fredag, fra 16.00-18.00. Da får de mat og varme, og ikke minst mulighet til å dusje.

- Vi forsøker å gi dem så mye verdighet vi kan i tilbudet vårt. På ettermiddagstilbudet får de varm mat, de kan dusje og vi får ubegrenset med tøy fra Fretex som vi gir dem. Vi har kjøpt inn hårfønere og gir dem varme ytterjakker når det er kaldt, så ingen skal behøve å fryse når de går ut herfra. Vi har til og med en liten skvett med parfyme til damene, sier regionlederen.

Disse rumenerne sov utenfor Sentralstasjonen på etterjulsvinteren i år. Foto: Rune Petter Ness