Barneombudet kaller avgjørelsen til skoleledelsen for urimelig, uforholdsmessig og usaklig. Ombudet kaller rektors avgjørelse for kollektiv avstraffelse og skriver i sitt brev til utdanningsdirektoratet at de tolker reaksjonen i strid med opplæringsloven.

Rektor Bjørg Stokke Balstad, ønsker ikke å kommentere brevet.

Sparte i tre år

Avgangselevene ved Rosten hadde spart i snart tre år til turen og sett frem til en fin og minneverdig avslutning på grunnskolen. De skulle dra den siste skoleuka og ha to overnattinger i Sverige. Nå har rektor, lærerne og foreldrekontaktene lagt saken død. De får tilbake klassekassen, men pengene skal brukes på mindre utflukter.

- Som for eksempel til Munkholmen, sier Petter Kirkhus (15), og gidder ikke skjule at han er oppgitt over det.

Les også: Hele trinnet nektes klassetur

- Vi har bare fått beskjed om at det ikke blir noen skoletur, verken med lærere eller med foreldre, sier Line Fjørstad (15) til. Hun er elevrådsleder og elev på trinnet.

Brev fra skolen

Petter hevder at foreldrekontaktene heller ikke gjorde jobben sin da de gikk i møte med skolen uten å gå bredt ut i foreldregruppen for å rådføre seg først.

- Vi fikk bare et skriv fra skolen om hva som var vedtatt og at vi kunne komme med forslag til aktiviteter, sier Line.

Les også: Truer skolen med advokat

En langvarig og ubehagelig konflikt på skolen har resultert i et dårlig klima mellom elever og ledelse. Line og Petter legger ikke skjul på at det er mye misnøye på trinnet.

Orker ikke mer negativt

- Vi gleder oss veldig til å bli ferdige med hele Rosten skole og komme oss videre, sier Petter og sier at han har mange med seg.

- Avslutningen på ungdomsskolen skal være bra. Det skal være noe vi husker på som skikkelig artig. Nå er det jo bare tragisk. Og vi vet at uansett hva vi gjør, så vinner de likevel, sier Petter.

De har gitt opp kampen om klassetur.

Les også: Kommunaldirektøren godtar turnekt

Saken har utløst diskusjoner om ordensreglementet og straffemetoder ved skolen.

- Som elever vet vi jo ikke hva vi skal forholde oss til. Her har mange uskyldige fått straff for det noen andre har gjort, sier elevene.

Rektor er taus

- Vi vil ha ro rundt saken, sier rektor Bjørg Stokke Balstad. Hun ønsker heller ikke å kommentere hvordan skolen vil vurdere slike saker etter dette, eller hva elever kan forvente med tanke på henhold til turer i fremtiden.

- Rektor har bedt oss legge saken død. Og det gjør vi, sier Line.

- Nå prøver vi å få til en fin avslutning likevel.

- Det finnes pøbler overalt, og et trinn med bare englebarn er nok sjeldent. Betyr det at ingen får dra noe sted, noen gang, spør Petter Kirkhus (15). Line Fjørstad (15) sier at elevene ikke føler seg respektert på skolen. Foto: IVAR MØLSKNES