Klokken 16.20 i dag går Kongeparet i land fra Kongeskipet, før turen går til nasjonal økumenisk gudstjeneste i Nidarosdomen.

Her skal Kongeparet feiere 200-årsjubileet for Grunnloven av 1814.

Kongen og dronningen vil ledsages inn i kirken av preses Helga Haugland Byfuglien og Søster Else-Britt Nilsen, styreleder i Norges kristne råd.

Blant de 1000 gjestene kommer det til å sitte flere prominente gjester. Blant de 350 forhåndsinviterte finner vi blant annet ordfører Rita Ottervik, partileder i Krf, Knut Arild Hareide og biskop Tor Singsaas.

Dalai Lama står ikke på invitasjonslisten, så statsminister Erna Solberg og stortingspresident Olemic Thommesen er også ventet å overvære gudstjenesten.

Flere fylkesmenn har fått utdelt sine respektive plasser. Det har også blant annet stortingets 5. visepresident, Line H. Hjemdal.

De resterende 650 plassene er åpne og forbeholdt publikum.

Klokken 16.30 vil gudstjenesten ringes inn av kirkeklokkenes tre bedeslag. Klokken 17.35 vil Kongeparet avslutte sitt besøk med en halv times kirkekaffe på Vestfrontplassen.

Du lurer kanskje på hva en økumenisk gudstjeneste er?

Økumenikk er det kirkelige navn på organisert samarbeid mellom ulike kirkesamfunn. Siden Den andre verdenskrig har Den norske kirke i stigende grad engasjert seg i mellomkirkelig arbeid.

Den norske kirke var blant grunnleggerne ved opprettelsen av Det lutherske verdensforbund (LVF) (1947) og Kirkenes verdensråd (KV) (1948). Den norske kirke er også med i Konferansen av europeiske kirker (som ble grunnlagt i 1959).

Eivind Berggrav, Oslo-biskop fra 1937 til 1951, var en foregangsmann for Den norske kirkes økumeniske engasjement.

Alle de økumeniske organisasjonene arbeider for fellesskap mellom kristne på tvers av konfesjonsgrensene og for et felles kristent vitnesbyrd i verden, ifølge kirkens egne hjemmesider.