Totalforbudet mot åpen ild i Midt-Norge gjelder fortsatt. Det er ikke noe nedbør i sikte, og det er stor skogbrannfare.

Onsdag ble det kjent at 18 personer i Trøndelag er anmeldt for uforsiktig omgang med åpen ild utendørs.

- Litt drøyt

En adressa.no-leser sendte inn et bilde av to levende fakler som sto og brant utenfor en bolig i forbindelse med en visning i Trondheim denne uka.

- Jeg synes det var litt drøyt at noen hadde satt ut fakler med tanke på totalforbudet. Jeg synes ikke det var passende når brannfaren er så stor som nå, sier tipseren.

Faklene sto på grus, men tipseren mener fortsatt faklene burde vært unngått.

- Jeg synes det viser mangel på dømmekraft at noen setter ut fakkelbokser nå, sier tipseren.

Adressa.no har vært i kontakt med meglerfirmaet som satte ut visningsskiltet. De forteller at de ikke har satt ut faklene i dette tilfellet, og at de heller ikke gjør det til vanlig.

- Sier nei til alt

Hos Trøndelag brann- og redningstjeneste er det ingen tvil om hva de mener om fakkelboksene.

- Vi har nulltoleranse. Så lenge det er åpen ild så finnes det ikke noe unntak for vanlige innbyggere. Det er bare de som har kurs i varme arbeider og som jobber med det som er unntaket, sier brannmester Gunnar Sundli ved 110-sentralen i Sør-Trøndelag.

Fakler som brukes til visninger eller bursdager kan byttes ut med ballonger eller elektriske lys.

- Det er helt unødvendig med åpne flammer nå. Det er en sjanse å ta. Vi får mange henvendelser hvor folk spør hva de kan gjøre. Vi har sagt nei til alt så langt. Mange spør om de kan brenne hageavfall, og det kan de ikke, sier han.

- Forbud for alle

Sundli synes det er merkelig dersom mange ikke har fått med seg forbudet nå.

- Med tanke på alle medieoppslagene så har jeg ikke mye forståelse dersom folk sier at de ikke visste om totalforbudet, sier han.

Enkelte forsøker å forklare at de har full kontroll, men det vil heller ikke hjelpe.

- Et totalforbud gjelder for alle. Vi merker at terskelen er lavere for å ringe inn til oss, og vi sender ut enheter uansett hva det er. Det er best å være på sikre siden, sier brannmesteren.

- Må vurdere hvert tilfelle

Politiadvokat Bente Lind ved Sør-Trøndelag politidistrikt er ikke like bastant som brannvesenet. Hun mener man må vurdere det enkelte tilfellet for hver gang.

- Vi følger den vanlige praksisen, og følger brannvernlovens paragraf 5 som sier at «enhver plikter å vise alminnelig aktsomhet og opptre på en slik måte at brann, eksplosjon og annen ulykke forebygges», forklarer Lind.

Politiadvokaten nevner også at bøtelegge vil kunne skje etter brannvernlovens paragraf 42 jf paragraf 5 eller etter straffelovens paragraf 352 annet ledd som gir grunn for straff dersom man ved uforsiktig omgang med ild øker faren for brann.

- Ut fra dette konkrete bildet er det vanskelig å gi et klart svar på om det ville blitt bøtelagt eller ikke. Det er ingen automatikk i at fakkelbokser vil resultere i bøtelegging.

- Dersom fakkelen ikke står i fare for å antenne noe, så kan jeg vanskelig se for meg at det blir noen bot, sier Lind, som likevel minner om at det er stor brannfare i Trøndelag.

- Dersom man velger å ha ild utendørs, så må man være 110 prosent sikker på at det skjer på en trygg måte, sier hun.