LO har igjen satt forsøk med seks timers arbeidsdag øverst på lista over saker de vil fronte framover. Også SV ønsker at det gjøres nye omfattende forsøk med sekstimersdag. Trondheim Høyre har regnet på kostnadene ved en slik ordning. Ifølge deres beregninger vil sekstimers arbeidsdag bety at Trondheim kommune vil mangle 487 lærere, 198 barnehageansatte og 472 ansatte innenfor helse- og sosialsektoren. Kostnadene innefor disse områdene vil komme opp i over en halv milliard kroner, ifølge Høyre.

- Norge er allerede i dag ett av landene med kortest arbeidstid i verden. Da er det viktigere å sikre god undervisning til elevene og å gi de pleietrengende et godt tilbud, enn å bruke enorme beløp på å korte ned arbeidstiden til oss i jobb, sier fylkesleder i Sør-Trøndelag Høyre, Frank Jenssen (bildet t.v.).

- Jenssen tar feil

LO-lederen i Trondheim mener Jenssen tar feil på to punkter.

- Hver gang arbeidstiden har vært satt ned i Norge, fra ti til åtte timer, og sist i 1986, fra 40 til 37,5 timers uke, er det blitt gjort liknende regnestykker, med påfølgende rop om katastrofe. Man har fryktet mangel på arbeidskraft og at konkurranseevnen vil knekke sammen. Hver gang har reduksjonen i arbeidstid vist seg å være en glimrende løsning.

For det andre mener Byrkjeflot at Jenssens regnestykke er mangelfullt:

- Får vi sekstimersdag blir folk mer effektive når de er på jobb, og dessuten får vi ned sykefraværet, mener LO-lederen.

Viser til Sverige

- Forsøket ble gjort ved ett enkelt sykehus. Det som skjedde var at mange av de ansatte ble gravide i den perioden, og det betyr vel bare at de hadde mer overskudd og et bedre liv, mener Byrkjeflot. Han viser til mer omfattende forsøk i Sverige, som har gitt helt andre resultater enn det norske forsøket, og som inspirerte blant annet Nardo Bil AS i Trondheim til å innføre sekstimers dag for sine ansatte.

LO-lederen frykter heller ikke mangel på arbeidskraft:

- Arbeidsledigheten blant pleie- og omsorgsarbeidere er på vei oppover, og det er en kjensgjerning at mange innenfor denne sektoren jobber ufrivillig deltid, mener han.

(Kl 07.00 Hør debatten!