Fred Kavli, født Fridtjof Kavli, i Eresfjord i Romsdal er død, 86 år gammel.

– Han har vært syk det siste året, men døden kom fortere enn vi trodde. Fred Kavli har betydd mye for meg og May-Britt og for oppbyggingen av Kavli Institute for Systems Neuroscience i Trondheim. På verdensbasis er det han har gjort for grunnforskningen helt unikt. Han har strategisk bygd opp sentre for grunnforskning.

Skal føres videre

Kavlisenteret for nevrovitenskap ved NTNU har markert seg internasjonalt for sin forskning på stedsans og hukommelse.

– Vi bygger på Kavlis visjon. Heldigvis er det gjennom Kavli Foundation bygd opp en handlekraftig organisasjon som skal sørge for at visjonen lever videre, sier Edvard Moser.

Paret May-Britt og Edvard Moser er også blitt kjent med Kavli personlig. De har besøkt ham i California, og han har besøkt dem i Trondheim. Siste gang han var i Norge var under utdelingen av Kavli-prisen i 2012.

– Det var siste gang jeg så ham. Men vi har hatt kontakt via stiftelsen og på e-post. For bare en uke siden fortalte jeg ham på e-post om den store konferansen om nevrovitenskap som jeg deltok på i USA, forteller Edvard Moser.

Forretningssuksess i USA

Fred Kavli vokste opp i Eresfjord i Romsdal. Han tok sivilingeniørutdanning ved daværende Norges Tekniske Høgskole og utvandret rett etterpå. I USA startet han selskapet Kavlico Corporation som utviklet sensorer, særlig for romfarts- og bilindustrien.

I 2000 etablerte han Kavli Foundation som har finansiert oppbyggingen av 16 grunnforskningssenter innen astrofysikk, nevrovitenskap og nanovitenskap. Sentrene er lokalisert i USA, Nederland, Norge, Kina og Japan.

Sammen med Det Norske Videnskaps-Akademi deler Kavli Foundation hvert andre år ut tre vitenskapspriser innen fagfeltene astrofysikk, nevrovitenskap og nanovitenskap.

Gamle tomter: Fred Kavli tok sivilingeniørutdanningen sin ved daværende Norges Tekniske Høgskole, og følte tilknytning til lærestedet også på sine gamle dager. Foto: Steinar Fugelsøy, Adresseavisen