- Jeg og kona møttes her i Nederland under Nijmegenmarsjen i 1983. I år går hun marsjen for 20. gang og jeg for 21. gang, sier Roar Bardal.

Deltakerne går minst tre mil hver dag fire dager til ende. Flere går løypa på 50 kilometer hver dag, 20 mil på fire dager.

Ti ganger 17. mai

I år deltar nesten 47 000 deltakere under verdens største flerdagersmarsj, som gås denne uka.

- Det var mellom 5 000 og 6 000 personer som ikke fikk stille til start siden det ikke er plass til flere. Stemningen er som ti ganger 17. mai. Vi jubles frem av publikum langs hele løypa. Det er også sang, musikk og underholdning, sier Bardal.

LES OGSÅ: Marsjerte i 43 timer i strekk

Verden rundt

Familien Bardal går i forskjellige turmarsjer over hele verden.

- Blant annet har vi gått i Barcelona, Japan, Australia og Korea. I høst skal vi gå i Washington DC under en måned før presidentvalget. Det morsomste er at barna også blir med når de har anledning, sier Bardal.

Han forteller at de treffer igjen kjente som går mange av de forskjellige marsjene.

- Det er veldig liv i løypene når man går samlet med 10 000 personer som starter samtidig. Turmarsjmiljøet i Trøndelag er kanskje den mest aktive regionen i landet, sier Bardal.

30. turen fra Trondheim

Nordenfjeldske Sang- og Spacérgruppe har arrangert tur fra Trondheim til den årlige marsjen i Nijmegen i 30 år.

Leder for gruppa, Per H. Sæbø, går denne uka marsjen for 37. gang.

- I år er vi rundt 50 personer fra Spacérgruppa som reiser nedover. På det meste har vi vært rundt 90 personer. Vi bor nøkternt på sovesal ved skoler og idrettsanlegg så vi blir godt kjent med hverandre og har det veldig sosialt, sier Sæbø.

Han forteller at gruppa har ukentlige turer i marka rundt Trondheim.

LES OGSÅ: Vil redde folkehelsa med golf

150 kilometer i 100-årsjubileet

I år er den 100. utgaven av Nijmegenmarsjen. Eli Høyem fra Trondheim er blant tre nordmenn som deltar i en spesiell jubileumsgruppe som går 50 kilometer hver dag, og 100 kilometer ekstra en av dagene.

- Hundre utvalgte personer gikk dette spesielle arrangementet. Eli brukte 33 timer på å gå 150 kilometer i strekk. Det er en skikkelig utholdenhetsprøve, sier Sæbø.

LES OGSÅ: Må reise 80 mil for å trene

Deltar for 44. gang

Astrid Svelmoe, som også er fra Trondheim deltar i Nijmegenmarsjen for 44. gang i år. Hun er i alderskategorien som går 30 kilometer hver dag, 120 kilometer totalt.

- Jeg jobbet nesten 40 år i forsvaret i fjellanlegg og på mørkerom vi fikk idrettspermisjon for å delta, og det måtte jeg jo prøve. Da gikk vi i tropp og i uniform, sier Svelmoe.

Hun sier det viktigste for å klare kraftprøven det er å gå mange mil er å følge sitt eget tempo, og å raste ofte.

- I år er det også veldig varmt. Da er det ekstra viktig å få i seg masse vann. Vi bruker hele dagen på å gå fordi vi har lyst til det, sier Svelmoe.

LES OGSÅ: I denne bedriften blir de ansatte belønnet for å trene i lunsjpausen

foto
Slik ser det ut når 47 000 mennesker marsjerer sammen. Foto: Privat
foto
Publikum sitter langs løypa og heier frem de masjerende. Foto: Privat
foto
Sovesal: Trønderne forteller at man blir godt kjent når man bor tett på hverandre under marsjen. Foto: Privat
foto
Eli Høyem fra Trondheim har nettopp gått 150 kilometer på 17 timer som en av hundre personer i en jubileumsgruppe siden det er den 100. gangen Nijmegenmarsjen holdes. Foto: Privat
foto
Astrid Svelmoe går marsjen i Nijmegen for 44. gang i år. Foto: Privat