– Vi kommer ikke til å dra med oss bankterminal, presiserer Marion Størseth, byaksjonsleder i Trondheim.

Hun sier videre at manglende kontanter ikke har vært et særlig problem de senere årene. I takt med kredittkortenes inntreden i nordmenns kjøpevaner har tvert imot inntektene fra bøssene økt. Det skyldes flittig og god aksjonering måneden i forkant, skal vi tro aksjonslederen.

– Folk vet at vi kommer, sier hun.

Trangt om bøssene

På søndag mellom klokka fire og seks vil 1500 mennesker bevege seg rundt om i Trondheims krinker og kroker, på jakt etter mynter og sedler til Amnesty. Størseth har fått med seg en såpass stor mengde med frivillige, at hun i dag ser seg nødt til å stenge påmeldingen.

Det kan dermed være lurt å kjappe seg om man vil vandre med bøsse.

– Sånn har det vært de siste tre årene. Det er veldig mange som vil bidra og vi ser at det er de samme som går igjen. Vi har også fått god støtte fra en rekke studenter, som sammen danner reservekorpset. De vil rykke ut om det skulle være frafall eller sykdom.

Alle skal få gi

Det er 35 giverkretser i kommunen, og alle hus skal være innenfor en av disse. Likevel ønsker ikke Størseth å garantere at alle vil få sluppet mynter i bøssen.

– Det er alltid noen som tar en snarvei gjennom en hage eller glemmer et hus. Bøssebærerne kan også støte på problemer når de møter stengte borettslag, så jeg anbefaler alle å slippe bærerne inn.

De som ikke får bøsse på døra, får derimot mulighet til å gi ved hjelp av både telefonlinje og nettbank.

Rekordår

I fjor satt Trondheim ny giverrekord med over 4 millioner kroner fra bøssene. Med inntekt fra blant annet næringsliv og foreninger endte fylkeshovedstaden med over 8 millioner kroner i 2011.

Størseth vil derimot ikke spå noe pengebeløp før årets aksjon.

– Vi liker ikke å snakke så mye om penger, selv om det er gøy å ha noe å strekke seg til. Vårt mål er at alle skal bli besøkt, da kommer pengene naturlig.

Verdig kandidat

Årets innsamlingsaksjon går til Amnesty International. Dette er femte året de stikker av med inntektene fra TV-aksjonen.

– De var i hard konkurranse med 13 andre organisasjoner, men er absolutt en verdig kandidat. Vi vet fra før at de forvalter pengene på en redelig og konstruktiv måte og at de har kapasitet til å ta hånd om et slikt beløp.

– Å stå opp mot urettferdighet og brudd på menneskerettigheter er kampsaker som ingen kan si seg uenig i. Pengene går utvilsomt til en god sak.

Giverne må se til at bøssen er hel og at bøssebæreren har klisterlapp på brystkassa. Foto: Glen Musk