– Av hele mitt hjerte føler jeg at Alva har mye å vinne på å vente ett år med å begynne på skolen. Da vil den mentale tilstanden hennes være bedre utviklet, sier mamma Anne Knutsen.

I april konkluderte Barne- og familietjenesten i Trondheim med at det ikke er særlige grunner som taler for at fem år gamle Alva Knutsen, som har Downs syndrom, kan begynne på skolen ett år senere enn andre barn. Det til tross for at utredningen Alva fikk hos Trondsletten habiliteringssenter ved St. Olavs Hospital tilsier at de motoriske ferdighetene og språkforståelsen tilsvarer et barn på mellom tre og fire år og at barnets helsesøster støtter foreldrenes ønske om utsatt skolestart.

Foreldrene begrunner sin søknad med Alvas diagnose, at hun er født sent på året og er liten av vekst, samt at hun henger etter i det sosiale samspillet med andre barn.

Få får utsatt skolestart

Ifølge opplæringsloven skal vedtak om utsatt skolestart fattes av rektor ved gjeldende skole. Stein Wasmuth, rektor ved Åsveien skole, sier at han har stolt på kommunens sakkyndigvurdering i saken til Alva Knutsen.

– Det skal svært mye til for å få utsatt skolestart i Trondheim kommune, og som rektor er jeg pålagt å bruke rapporten fra de sakkyndige når jeg fatter vedtak. Det er veldig sjelden jeg går på tvers av deres vurderinger, sier Wasmuth.

Avslaget ble påklaget Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, men siden den sakkyndige vurderingen fra Barne- og familietjenesten ikke etterlater noen tvil om at det beste for Alva er skolestart denne høsten, ble klagen avslått i begynnelsen av juli.

– Alva bruker lengre tid på å lære enn andre barn, og er i tillegg født sent på året. Hun søker trygghet hos voksne og leker best med barn som er ett år yngre enn henne selv. For at gapet ikke blir så stort vil hun med fordel få en bedre skolegang hvis hun får ett år til på å utvikle seg. Det er Alvas hverdag vi er opptatte av. For oss er dette en alvorlig situasjon, og på vegne av barnet vårt får vi ikke fred i sjelen før vi får en begrunnelse på hvorfor de er så skråsikre på avgjørelsen, sier foreldrene.

– Uttrykker ingen tvil

Jostein Magne Krutvik, fungerende utdanningsdirektør ved Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, sier at opplæringsloven gir Trondheim kommune styring på at normal skolestart gjelder fra året barn fyller seks år, men at foreldre kan søke om utsettelse ved særlige grunner. Hvis det framkommer tvil i sakkyndiges vurdering, kan foreldrene kreve at barnet utsetter eller fremskynder skolestarten.

I avslaget fra Fylkesmannen heter det at sakkyndiges vurdering «(...) ikke levner tilstrekkelig tvil til at Alva har rett til utsatt skolestart (...)». Og videre: «Det er heller ikke i saken vektige hensyn som tilsier at det ikke vil være barnets beste å starte på skolen høsten 2013 (...) Åsveien skole er forberedt og har kompetanse til å ta imot Alva. Skolen kjenner til Alvas utfordringer og vil dermed være i stand til å gi henne et tilfredsstillende tilpasset opplæringstilbud og et godt psykososialt miljø (...)».

– Fylkesmannen har fulgt kommunens gjeldende hovedprinsipp om at det ikke gis utsatt skolestart i Trondheim kommune, og har på bakgrunn av sakkyndiges vurdering avslått klagen fra foreldrene, sier Krutvik til Adresseavisen.

Ifølge ham har kommunen behandlet én sak om utsatt skolestart de siste fire årene. Heller ikke den gang fikk foreldrene medhold i klagesaken.

Store lærevansker

Solrun Valen, leder for Barne- og familietjenesten Midtbyen forvaltning i Trondheim kommune, påpeker at saken ble tatt opp til ny sakkyndig vurdering etter at det kom fra nye opplysninger i form av uttalelse fra St. Olavs Hospitals avdeling for øyesykdommer.

– Vi har gjort to grundige vurderinger og har hørt på foreldrene i denne saken, men fant ikke tilstrekkelig grunnlag for å tilrå utsatt skolestart. Generelt er kravet at det er god grunn til å forvente utvikling hos barnet slik at dets særlige behov reduseres betydelig. Det er bakgrunnen for vår sakkyndige konklusjon, sier Valen.

«Det er Barne- og familietjenestens vurdering at Alva vil kunne fortsette sin positive utvikling på alle utviklingsområder i skolen. Dette vurderes også til å gjelde sosial utvikling», står det i sakkyndiges vurdering.

Foreldrene mener at Alva utvikler seg hver måned i barnehagen, og at de kan forvente vesentlig endring det kommende året. I sommer sluttet hun med bleier, og hun viser forbedringer motorisk og sosialt.

– Vi kan ikke beskytte datteren vår resten av livet, men om ett år vil de sosiale antennene være bedre. Det venter aldri en superjobb i arbeidslivet når hun blir voksen, men hun trenger å føle mestring og at hun er god nok likevel. Vi forstår ikke hvorfor hun må ha det så travelt med å begynne på skolen da, sier mamma Anne.

Må bytte skole neste år

Foreldrene nevner riving og bygging av ny Åsveien skole som en ekstra belastning i sin søknad om utsettelse av skolestart. Skolen er planlagt ferdig i 2015. Med utsatt skolestart kan Alva begynne på samme skole som sin eldre søster Martine (10).

Alva behandles også for svaksynthet på grunn av skjeling, og må bruke øyelapp fire timer om dagen for å trene synet på venstre øye. Heller ikke øyelegens erfaringer om at lappbehandling etter skolen ikke vil fungere har endret sakkyndiges vurdering.

– Da det endelige avslaget kom følte jeg meg som en dårlig mor. Jeg hadde ikke greid å formidle hvor sterkt behovet var for å utsette skolestarten. Det er en grunn til at vi har søkt om utsettelse, og hvis ikke Alva får innvilget det hvem får det da? sier mamma Anne.

- Helt urimelig

- Det her er et eksempel på at man setter system foran mennesket, og vi skal ikke ha en kommune som oppfører seg slik. Jeg vil tro at foreldrene har nok utfordringer med et barn som har Downs syndrom, og de må slippe denne ekstra belastningen, sier Merethe Baustad Ranum (H).

Høyre-politikeren kommer til å be rådmannen om en orientering om denne saken spesielt, og Trondheim kommunes generelle praksis når det gjelder utsatt skolestart.

- Når foreldrene mener at Alva får en bedre skolestart ved å vente ett år da må kommunen lytte til dem. Det er helt urimelig at denne femåringen nektes å begynne på skolen om et år, og jeg kommer til å høre om det er muligheter til å omgjøre vedtaket, sier Ranum.

- Veldig trist sak

- Det er merkelig at kommunen gjør seg så vrang, og at Alva presses inn i skoleløpet når hun åpenbart ikke er klar for det, sier bystyremedlem Sivert Bjørnstad (Frp).

Bjørnstad påpeker at saken er et godt argument for fleksibel skolestart som Frp har programfestet.

- Det er ingen tvil om at foreldre kjenner barnet sitt bedre enn Barne- og familietjenesten. Hva har kommunene å tape på at Alva får vente ett år? Hele saken er bare veldig trist, sier han.