Metangassen er det farligste Arild Vold jobber med ved Høvringen renseanlegg.

- Jeg ringte til brannvesenet og dro vekk fra tanken, sier prosessoperatør Arild Vold.

Det var klokken 11.07 i dag at politiet meldte på Twitter at de rykket ut til en gasslekkasje i Høvringen renseanlegg i Trondheim. Det var svært eksplosjonsfarlig metangass som lekket ut fra en tank på anlegget.

-Ikke trivelig

Vold opplyser at de har rutiner for hva de skal gjøre dersom det oppstår en lekkasje.

- Det var ikke trivelig å oppdage at det var lekkasje i gasstanken. Metangassen er det det farligste vi driver med på dette anlegget. Det smeller høyt hvis det antenner, sier Vold.

Metangassen blir brukt til forbrenning og til å varme opp anlegget. Brannvesenet jobbet med å stenge ventiler for å hindre at enda mer av den eksplosjonsfarlige gassen lekket ut. Det lyktes de derimot ikke med. Dermed måtte brannvesenet vente til at all gassen hadde lekket ut fra tanken. Klokken halv fire var tanken tom, men området er stengt utover mandag kveld mens brannvesenet lufter ut gassen fra huset og gjennomfører etterkontroller.

- Jeg tror det nesten garantert er en rift i ballongen som inneholder gassen, sier Vold.

Tanken det er snakk om er på 400 kubikk, og hvor mye gass som er i tanken til vanlig varierer. Da brannvesenet ankom stedet var det bare 80 kubikk metangass i tanken.

Vil ta tid

Avdelingsleder Odd Atle Tveit ved Trondheim bydrift sier det er beklagelig at uhellet skjedde.

–Nå er det et evig jag på å finne årsak. Det vil ta tid før vi finner den direkte årsaken. Vi vet ikke om det har skjedd en skade på gasstanken eller rørsystemet. Situasjonen har blitt håndtert på en god måte, sier han.

Høvringen renseanlegg behandler avløpsvann fra 2/3 deler av Trondheim. Dette omfatter sentrum og sør- og vestlige bydeler. Anlegget har vært i drift siden 1978.

–Vi har ikke hatt uhell som dette før, men vi hadde en rift i ballongen en gang. Da var det minimalt med gassutslipp, og vi fikk tettet det ganske raskt, sier Tveit.

Tveit forteller at de nå har en alternativ løsning på forbrenning og til å varme opp anlegget. Anlegget bruker nå propangass som alternativ gasskilde.

Venter på rapport

Mandag kveld opplyser krimvaktleder, Geir Langås, at de fortsetter med etterforskningsarbeidet i dag.

–Vi har forsøkt å komme i kontakt med Arbeidstilsynet i dag. Det kan være interessant og aktuelt for dem å dra dit og se på området, men vi har ikke kommet lenger enn til telefonsvarere i dag, forteller Langås.

Langås sier videre at de venter på rapporten fra dem som har vært på stedet. Den vil først være klar tirsdag.

–Vi vet ikke hva årsaken kan være. Nå må vi avvente til rapporten er ferdigskrevet. Vi tar vurdering om videre etterforskning i morgen etter at vi har fått rapport fra dem som har vært på stedet, sier han.

-Det var ikke trivelig å oppdage at det var lekkasje i gasstanken, sier Arild Vold (i grønn t-skjorte) som oppdaget lekkasjen. Foto: ESPEN BAKKEN
Stengt: Mandag kveld var området rundt tanken stengt. Brannvesenet gjennomfører etterkontroller mandag. Foto: Vegard Eggen