I 1892 erobret Gustav Bye (1869-1953) Trondhjems første kongepokal og satte verdensrekord med 30 meter i Blyberget på Byåsen. Samme år hadde det første Holmenkollrennet en bakkerekord på 22,5 meter!

Hopp og langrenn

Bortsett fra seks år i Amerika bodde mesteren hele livet i fødebyen. Hans første ski hadde faren laget av et par tønnestaver. I 1880 deltok Gustav for første gang i et gutteskirenn - med og uten stav - arrangert av Trondhjems Skiløberforening på «Brodtkorbjordet» (Arildsløkka). Gustav vant sin første premie og ble best blant de «stavløse».

Tre år senere fikk han være med i et voksenrenn, utenfor konkurranse, og fikk et par ski i premie. De første hopprenn i Trondhjem ble arrangert i Blyberget før de ble flyttet til Gråkallen. I 1886 hoppet Bye for første gang i Blyberget - og vant. Ved Trondhjems Skiklubs renn i 1888 ble Bye nr. 1 i hopp, nr. 2 i langrenn, og fikk bestemannspremie i kombinert.

Holmenkollen

Gustav Bye var en av de to første trøndere som hoppet i Holmenkollbakken (1893). Den andre var den siste «stavrytteren», Ole Trana fra Inderøy. Rennet var det første internasjonale, og Bye fikk 6.premie (seks teskjeer!) i 2. klasse.

Gjennomsnittslengden for hoppene i det ordinære rennet var da litt over 19 meter.

Aftenpostens sportsreferent skrev bl.a.: "Bye...har gjort store fremskritt...vi vet at han er en meget flink skiløper – og at han denne gang ikke stod, var kanskje et tilfelle ... vi er ikke blinde for at han førte sine ski korrekt og pent i luften, men han må venne seg av med det tak med hendene bak på skiene. Legg kroppen forover, så garanterer vi at De står. "

Bye deltok i flere Holmenkollrenn og fikk fine plasseringer. Han fikk kombinertpris i Drammen i 1900 og vant 30-kilometeren i et stevne i Stockholm i 1901.

Da Bye kom hjem fra Amerika i 1908, begynte han som bankbud, men fortsatte med skirenn. Siste gang han deltok aktivt var som 64-åring.

Turn, friidrett - og sang

Gustav Bye var også turner og friidrettsmann og representerte Trondhjems Turnforening ved foreningens store seiere på 1890-tallet. Han var initiativtager til Trondhjems Idrætsforening i 1900. Over 40 års medlemskap i Trondhjems Arbeiderforenings sangkor viser andre sider av hans aktive interesseområde.

I mange år var Bye et av Trondhjems Skiklubs mest prominente medlemmer, og han var den første som ble tildelt Gråkallmedaljen.

Bye forærte sin store premiesamling til Trondhjems Skiklub. Den ble oppbevart på Skistua, men ble ødelagt i brannen i 1946.

Gustav Bye deltok i det første internasjonale Holmenkollrennet i 1893 og fikk seks teskjeer i premie for sin 6.plass i 2. klasse.
Ved Hammersborg: Gustav Byes vei ligger tett inntil Bymarka, som var et område skiløperen kjente godt. Den går fra Roald Amundsens vei til Hyllveien. Foto: INGRID J. BRISSACH