- Folk kaster alt mulig i do. Vi finner truser, strømpebukser, vasketuer, bleier, papir og plastikkbånd hele tiden. Det meste sorteres ut, men mye ender i pumpene på renseanleggene. Det fører til forstopping av pumpene. Er stoppet langt nok fører det til overløp i rørene, og da ender kloakken i fjorden i stedet, sier arbeidsleder på Høvringen renseanlegg Tommy Fredriksen til adressa.no.

Det er rundt 150 avløpspumper fordelt på 55 avløpspumpestasjoner i Trondheim. Ifølge Fredriksen har de i gjennomsnitt et stopp hver eneste dag på grunn av at avfall hoper seg opp i pumpene.

- Folk bør bli flinkere til å tenke på hva som blir konsekvensene av det de kaster i avløpene, sier Fredriksen til adressa.no.

Mye ekstra arbeid

På renseanleggene i Trondheim fører pumpestoppene til mye overtidsarbeid. Avfallet som blir kastet i do blir malt opp og most sammen i avløpene før det fester seg fast inne i pumpene. Arbeidet med å rengjøre pumpene er både tidkrevende og tungt.

- Det er et stort problem at folk kaster så mye rart i avløpene. Når noen må rykke ut på et pumpestopp utenom vanlig arbeidstid koster det en del ekstra penger, sier driftsleder ved Høvringen renseanlegg, Kato Lyså.

Heller fett i avløpene

Et annet problem som renseanleggene opplever i stadig større omfang, er at mange koker ut fett og heller ut restene av frityrkokingen i avløpene. Dette fettet setter seg fast i rørene og kan over tid føre til fortetning. Da må rensemannskapene ut for å spyle rørene rene.

- Vi bruker en type enzymer for å få fjernet fettet som fester seg i store klumper i rørene, sier Lyså til adressa.no.

Han oppfordrer folk til å være forsiktige med hva de kaster i avløpene.

- Er du uforsiktig med hva du kaster i avløpene kan du oppleve at rørene til huset ditt går tett og at kloakken kommer inn i ditt eget hus, sier Lyså.

Arbeidet med å fjerne avfall som hoper seg opp i rensepumpene på Høvringen renseanlegg tilhører det daglige arbeidet. Foto: Høvringen renseanlegg
I kloakken finner rensearbeiderne blant annet gullringer, håndduker, penger, plankebiter, gullfisker, klær, rotter og bleier. Foto: Høvringen renseanlegg