Er det naboene som er redd for støy eller foreldre som bekymrer seg for sine barn? Er det skummelt for ungdom, at ungdom henger sammen ved kjøpesentre og ballbinger?

Byåsen er en av Norges største bydeler med sine bortimot 30 000 innbyggere. Politiet vil anslå at det er 10-12 personer i ungdomsgruppa mellom 13 og 17 år i bydelen som er kjente av politiet.

Må ta vare på ungdom

Myten om gjenger, og stigmatisering av unge, er vanskelig å komme til livs.

- Det er jo ikke akkurat et nytt fenomen at unge samles på friluftsarenaen, sier Jan Erik Haugdal som er leder for forebyggendeteamet hos politiet. Han understreker at de ikke registrerer tendenser til ungdomsgjenger, og at det heller ikke er noe stort, eller voksende, problem at ungdom henger ute. Ikke på Byåsen, og ikke spesielt i andre bydeler heller.

- Hvis ungdom i seg selv skal skape frykt, blir det helt feil. Om de møter et samfunn med piggene ute, har de ikke sjans! Haugdal forteller at lite har forandret seg på ti år. - Med henhold til rusmisbruk er det er fortsatt alkoholen som er den store stygge ulven.

Kultur i endring

- Vi ser at når uoverenskomster oppstår, så vokser de fort. Det handler om respekt og beskyttelse av sine egne. Lederskikkelser og lojalitet blir synlig. Konsekvenser av handlinger og hevn skaper usikkerhet. Tilsammen kan dette virke mer ondskapsfullt og lite fair play, sier Haugdal, som ser at «ære-» og «respekt-»begrepene kommer med økt flerkulturalitet. En annen effekt av innvandringen er en statistisk nedgang i alkoholkonsum hos tenåringene.

- Andre generelle trekk er at det er flere jenter involvert i kriminelle handlinger og uakseptabel atferd.

Politiet understreker at det er byen som er alle bydelers magnet. Det er her barn og unge kan havne i risiko.

Foto: Norunn Bergesen