Ga klær og mat: Edvin Kanestrøm var innom Kjøpmannsgata i går for å gi til slovakene. Ladislav Karasz og Finn Radmann setter pris på givergleden. Foto: RUNE PETTER NESS

- Dette er vår måte å bidra til en løsning på tiggerproblemet i Trondheim, sier Finn Radmann, som har tatt på seg arbeidet med å hjelpe de slovakiske tiggerne etter at deres historie ble kjent gjennom Adresseavisen. Ildsjelen Willy Mørch har nå sluttet seg til aksjonen. Hans organisasjon Frifo disponerer en egen buss som skal fylles med gaver fra Trondheims innbyggere før den kjører til Slovakia. Der vil gavene bli delt ut til trengende innbyggere i byen Rimavská Sobota, der slovakene kommer fra. Bussen kjøres av frivillige sjåfører fra Team Trafikk.

Hjelp hjemme

Willy Mørch har lang erfaring med sosialt arbeid, og har tidligere organisert hjelpesendinger til blant annet Romania og Litauen. - Jeg har ønsket å hjelpe til i denne saken helt siden jeg leste om dem for første gang. Finn Radmann gikk i bresjen, og jeg bestemte meg for å kaste meg på, sier Mørch. I tillegg til å stille opp med bussen han disponerer, har Mørch en del klær som er samlet inn tidligere. Sammen med Radmann ser han for seg at det kan organiseres flere hjelpesendinger fra Trondheim til Rimavská Sobota i tiden fremover. - Slik kan vi kanskje bidra til at de som tigger her i Trondheim kan få hjelp der de bor, istedenfor å måtte komme hit og tigge, sier de to.

Ønsker klær

I går åpnet innsamlingslokalet i Kjøpmannsgata 23, der folk kan levere klær, holdbar mat og andre gaver. Allerede i løpet av dagen kom det inn en god del gaver, men Radmann og Mørch understreker at de ønsker mye mer. - Når vi først sender en buss, er det viktig å få fylt den opp. Det er også viktig at folk som ønsker å gi kommer så snart som mulig, fordi vi må få av gårde transporten mens det er kaldt og folk fryser, sier de to. En av dem som besøkte innsamlingslokalet i går, var Edvin Kanestrøm. - Jeg har lest om saken i avisa, og vi må jo gi når vi har anledning. Selvsagt har vi sett tiggerne tidligere, men det ble litt annerledes når vi fikk vite hvem de var, sier Kanestrøm.Trondhjemmernes giverglede tyder på at han er langt fra alene om den følelsen.

Opptrer i byen

Samtidig som innsamlingsaksjonen pågår, underholder slovakene på kjøpesentra for å tjene noen kroner. I dag klokken 12 opptrer de på Mercur-senteret sammen med skuespiller Hans Kristian Nilsen og gitarist Stig Nergård fra gruppa Beinhard. Torsdag spiller de på Byhaven sammen med Asmund Bjørken.