Når elevene kommer tilbake til skolen etter sommerferien, kan de plante rumpa si på egen kunst. Midt i skolegården står sitteskulpturen, som skal prydes av keramiske fliser fra hånden til hver eneste én av de omkring 650 barna som går på Byåsen.

Investerer i barn

- Alle skal trives i skolegården, sier lærer i kunst og håndverk, Gro Anita Henriksen. - Derfor er det ikke bare tilrettelagt for ballspill og klatring her. Satsingen på kunst og estetikk er synlig og gjennomtenkt på den nybygde skolen. Det er en funksjonelt og estetisk utforming både inne og utendørs. Sammen med to andre kunstnere er det Eirik Gjedrem som står for utsmykkingen. Men det er barna som preger den. - Veldig ofte er det vi kunstnere som lager ting til publikum, sier Gjedrem. Denne gangen har han valgt å lage noe av kunsten sammen med barna. - Jeg tror at dette gir elevene et eierforhold til tingene og omgivelsene sine. Det er verdifullt om det fungerer, sier han.

Håndkjevler kunstverket

Kunstneren har fortalt ungene litt om hva han ser for seg. Han har valgt noen farger, og han har ønsket seg noen former. Dessuten løper han rundt i formingssalen og sørger for at alle kjevler leiren i rett tykkelse. Likevel innrømmer han med et smil at elevene selv har tatt styring på de små keramiske flisene. For her er det ikke bare bobler og runde former. Her skal det stekes pannekaker, enger, vann, sol og sjø. Hester, fotballer og til og med bakterier formes av ivrige barnehender. - Jeg er veldig nysgjerrig. Og jeg gleder meg til å ta flisene ut av ovnen, plassere og komponere dem, sier han. Det er meningen at alle bitene skal få plass på betongskulpturen. - Så er jeg veldig spent på om elevene vil kjenne igjen de bitene de har laget selv.

Gjenskaper historien

Det er ikke bare «Drømmebæreren» elevene har fått lov til å bidra på. I et annet prosjekt har de ivaretatt minner, detaljer og særegenheter ved den gamle skolen, før den ble revet. Et helt rom er fullt av avstøpninger av dørhåndtak, lysbrytere, deler av radiatorer og masse forskjellige spennende og litt nostalgiske små biter. Disse skal omsider danne en installasjon. 7.-trinnet har også fotografert gamleskolen, fra minste detalj til de store utsmykninger. Mens det gamle hovedbygget på Byåsen skole rives i disse dager, skaper elevene en ny hverdag gjennom kunsten og omgivelsene ved nybygget.

Eirik Gjedrem er kunstneren. Sammen med han står Joakim Tøndel (9) og Malin Kvannli (9). Foto: Norunn Bergesen
Foto: Norunn Bergesen
Fri fantasiHenrik Haanes (9) har laget en bakterie. - Fordi det finnes så mange forskjellige bakterier og de kan gjøre så mange forskjellige ting, sier Henrik Haanes. Ved siden av ham sitter Hermann Schjetne (9) og Oddbjørn Kjeldsberg (10). Foto: Norunn Bergesen