Demokratenes bystyrerepresentant Svein Otto Nilsen reiser spørsmålet i bystyret i morgen kveld. Han viser til det som er avdekket i Bergen kommune og spør ordfører Rita Ottervik om det er noen som helst grunn til å tro at situasjonen er annerledes i Trondheim.

Nilsen vil også vite hva som eventuelt blir gjort for å rydde opp i ureglementerte forhold. Trondheim kommune hadde ansvar for driften av institusjonene fra 1953 til fylkeskommunen overtok i 1980.

Bergen

Etter bred medieomtale og dokumentasjon fra enkeltpersoner av det som kunne være graverende overgrep ved flere barnevernsinstitusjoner på 1950-, 1960- og 1970-tallet, besluttet Bergen kommune i fjor at det skulle gjennomføres en omfattende granskning av situasjonen ved i alt elleve barnevernsinstitusjoner.

Granskningen avdekket både svært alvorlige overgrep og svikt i det offentliges tilsynsoppgaver og tilsynsansvar. Svikten ble avdekket på alle forvaltningsnivå; kommune, fylke og stat.

Beklaget

Bergen kommune og alle politiske partier kom med en uforbeholden beklagelse og oppreisning til de som under det offentliges omsorg ble utsatt for overgrep eller opplevde uverdige og krenkende omsorgsforhold. Bergen kommune tok et moralsk ansvar ved å etablere en kommunal erstatningsordning for barn som kom særlig uheldig ut under opphold ved barnehjemsinstitusjoner i perioden 1954 - 1980. Mer enn 200 har søkt om erstatning.

Et eget utvalg er oppnevnt for å behandle sakene. Erstatningsutvalget hadde sitt første møte 22. mars i år der seks av i alt ni saker endte med erstatning, mens én sak ble utsatt og to avvist. Erstatningsbeløpene kan løpe opp i 700-800 000 kroner.

Ifølge Nilsen har også Kristiansand kommune satt seg som mål å få alle overgrep mot barnehjemsbarn frem i lyset. Et enstemmig formannskap krever granskning etter forslag fra Nilsens partifelle Vidar Kleppe. Målet er å gi de berørte en form for oppreisning.

Vil avvente

Etter det Adresseavisen erfarer vil kommunaldirektør Jorid Midtlyng på vegne av ordføreren i morgen kveld be om at Trondheim kommune avventer en statlig kartlegging på nasjonalt nivå. Et utvalg oppnevnt av Barne- og familiedepartementet skal fremskaffe en oversikt over institusjonene og alle de som mellom 1950 og 1980 var i barnehjem her i landet. En rapport om dette skal foreligge i løpet av oktober.

Ifølge planlegger Lars Mostad i rådmannens fagstab skal utvalget samle inn forskningsmateriale som kan si noe om den problematikken man står overfor. Granskningsrapporten fra Bergen vil bli brukt som kildemateriale.

- Vi har vurdert det slik at det er naturlig å avvente den nasjonale rapporten for å sikre at denne saken får en skikkelig behandling, sier Mostad. Han mener det er viktig å gå varsomt frem, samtidig som en nasjonal rapport vil gi saken legitimitet slik at de som er berørt tør å stå frem.

- Vi forventet flere henvendelser etter granskingen i Bergen. Men vi har fått færre enn fem som kan knyttes til denne problematikken. Hvor mange det kan dreie seg om, blir rene spekulasjoner, sier Mostad.

En indikasjon kan det være at bruk av barnevernsinstitusjoner varierer sterkt i ulike deler av landet. Mens Bergen kommune og Hordaland fylke har hatt mange slike institusjoner, har det vært relativt få i de tre midtnorske fylkene. I tillegg har barnevernet i Sør-Trøndelag hatt et apparat på dette feltet blant annet med eget fylkesbarnevernkontor i mange år.

Svein Otto Nilsen ønsker en gransking av om det har skjedd overgrep ved barnevernsinstitusjoner i Trondheim.Foto: BENT RAMBERG