Foto: AHN YOUNG-JOON

Klokken 14.00 lørdag kan du sjekke om du er smartere enn Albert Einstein, Jessica Simpson, George W. Bush eller Muhammad Ali. Se deres IQ lengre ned i artikkelen.

Til høyre ser du fem tilfeldig valgte oppgaver fra en av IQ-testene på Mensas nettside. Du kan ta hele testen her.

Mensa Norge arrangerer nasjonal testdag for åttende gang lørdag, og alle kan melde seg på for å få testet sin intelligens.

Redaksjonen har ikke fasit på oppgavene ettersom Mensa ikke vil gi ut dette. Har du? Diskuter artikkelen her.

Nasjonal testdag

Mensa har over 100.000 medlemmer på verdensbasis. 550 av disse i Norge. Foreningens formål er å fremme mennesklig intelligens til beste for menneskeheten, fremme kunnskapsvekst om intelligens og fremme intelektuelle og sosiale muligheter for sine medlemmer.

- Vi har omlag 50 medlemmer her i Trondheim, sier leder for Mensa Trondheim, André Bohnhorst-Solberg til adressa.no.

Han forklarer at medlemmene diskuterer alt mellom himmel og jord i sine fora.

Nasjonal testdag gjennomføres med tester til den som måtte ønske å prøve seg i henholdsvis Trondheim, Oslo, Bergen, Ålesund, Larvik, Fredrikstad, Stavanger og Haugesund.

For å ta en test må du være over 18 år og ha 250 kroner.

Menn er smartest

Ifølge Wikipedia har 96 prosent av en normalbefolkning en IQ på mellom 70 og 130. IQ stammer for øvrig fra engelsk og er en forkortelse for «intelligence quotient».

Personer med IQ under 55 er strafferettslig utilregnelig, og ifølge medisinske begreper er personer med IQ mellom 50 og 70 lettere psykisk utviklingshemmet.

Studier viser at menn gjennomsnittlig skårer 3-4 poeng høyere i IQ-tester enn kvinner. Det er også forskjell på hvilke oppgaver de forskjellige kjønnene løser best. Forskjellene menn i mellom er mye større enn hos kvinner. De aller beste resultatene innehas imidlertid av menn.

Er du smartere enn Bush?

George H.W. Bush skal ha blitt målt til en IQ på 98, skriver nettstedet kids-iq-tests.com. Hans sønn, avtroppende president i USA, George W. Bush, skal ha en IQ på 125. Dette er godt over gjennomsnittet, som ligger rundt 100.

Den smarteste presidenten i USAs historie skal være John Quincy Adams med en estimert IQ på 175.

Ekteparet Clinton skårer også godt på intelligenstester. Hillary skal ha en IQ på 140, mens Bill skal ha rundt 137.

Sangeren og skuespilleren Jessica Simpson skal ha blitt genierklært som femteklassing da hun fikk hele 160 poeng på en IQ-test.

Utkaster slår Einstein og Newton

I den andre enden av skalaen ligger Muhammad Ali som skal ha fått 78 poeng da han ble testet av U.S. Army.

Kunsteren Andy Warhol kan skilte med 86 poeng.

De kvinnelige artistene Madonna og Shakira skal begge ha 140 poeng.

Verdensrekorden innehas imidlertid av ingeniøren Kim Ung Yong med 210. På en god andreplass ligger Chrisopher Michael Langan med 195 poeng. Hele 35 mer enn Albert Einstein. Langan jobber for øvrig som utkaster på en pub.

Sir Isaac Newton hadde 190 poeng.

Slår du den?