- Hvem er «den nye Schumann», spør han.

Schumann ble fravikende og tydelig berørt da aktor detaljert leste opp hendelsesforløpet, der 47-åringen avfyrte skuddene som drepte politimann Arne Sigve Klungland.

- Det er voldsomt å få opplest det der i dag. Det er en fortid jeg ikke på noen måte er stolt av. Gejnnom de ti årene som har gått har jeg stadig reflektert over det som skjedde. Det har vært vanskelig å gå inn i det. Det har vært et vendepunkt for meg å se tilbake på de konsekvensene jeg skapte for samfunnet den gangen, sier Schumann i sin forklaring til retten.

Han fremholder at hendelsen har gitt ham nytt ståsted i livet.

- Når man påfører mennesker et traume som jeg gjorde der nede, så gjør det noe med en som menneske. Det er vanskelig å beskrive det på noen annen måte.

- Har forandret meg

Statsadvokat Tormod Haugnes lurer på hvem denne «nye Kjell Alrich Schumann» er.

- Jeg er en ny person. Man gjennomgår en prosess over lang tid.

Haugnes viser videre til at Schumann først i lagmannretten erkjente å ha avfyrt de dødelige skuddene, og at han heller ikke i etterkant har angitt andre personer som kan ha befatning med ranet.

I den forbindelse spør aktor om hvor pengene har blitt av.

- Også høyesterett lurte på hvor 51 millioner kroner tok veien...

- Jeg har ikke hatt noen befatning med de etter at jeg ble arrestert.

- Men du skal åpenbart ha din del av ransutbyttet?

- Jeg har ikke krav på noe som helst. Jeg har ikke mottatt noe. Unntatt de 100 000 jeg tok med meg på ransdagen.

Vil tilbake til samfunnet

Schumann forklarer i retten at han har familie og en jobb å komme tilbake til dersom han slipper fri nå.

- Jeg vil tilbake til samfunnet og bevise at jeg kan være en normal arbeidstager og leve på en vanlig måte. Ikke minst overfor min egen familie og mine barn.

Han fastholder at penger var hans eneste motivasjon for å begå ranet i Stavanger.

- Jeg hadde et stort behov for penger, og jeg levde et helt annet liv som krevde mer penger. Det jeg tjente strakk ikke til, og ved å gjøre ranet hadde jeg en illusjon av at jeg kunne nå et mål som jeg da hadde. Men jeg ser helt annerledes på det i dag.

- Hvis du da settes fri. Vil du bli eksponert for de samme kreftene rundt forbruk, kjøpekraft og status? Hvordan vil du håndtere dette fremover?

- Jeg føler at det helt klart vil bli utfordringer, og det er noe jeg må ta med meg videre. Mitt ståsted er annerledes.

- Hva er dine konkrete planer?, vil dommeren vite.

- Jeg kommet til å bo hjemme på gården og jobbe hos en entreprenør i nærområdet med flere arbeidsoppgaver. Ellers er det mye forefallent arbeid hjemme på gården, og det er en stor vedproduksjon med mine brødre der.

- Hva med eksponering for det kriminelle nettverket du har vært en del av?

- Det jeg var tilknyttet var ikke i nærområdet på Hedmark. Jeg har ikke hatt kontakt med kriminelle fra mitt miljø de ti årene jeg har sittet fengslet, og heller ikke gjort noen forsøk på kontakt.

Schumann sitter med et erstatningskrav på rundt 50 millioner.

- Jeg har hatt namsmannen på besøk, og har sammen med NAV prøvd å få en seriøs oversikt, og forhandle frem en potensiell plattform for tilbakebetaling, sier 47-åringen.