Søsteren eller broren til kattungen som ble reddet fredag flyktet inn i buskaset på Lademoen. Foto: Linda Kristiansen, Foreningen for Omplassering av Dyr i Trondheim (FOD).

Sommeren er en tøff tid for de som jobber frivillig i Dyrebeskyttelsen. Henvendelsene fra folk som ønsker å kvitte seg med kjæledyret sitt vil ingen ende ta.

- Det er tøft å sitte å høre på folk som bare vil kvitte seg med dyrene sine. Vi tar oss av hjemløse og vanskjøttede, skadde og syke dyr, men er ingen omplasseringsorganisasjon for privatpersoner. Når vi har ti slike henvendelser på en dag tenker jeg i mitt stille sinn på hva som kommer til å skje med alle disse uønskede dyrene, sier daglig leder Hege Wensell i Dyrebeskyttelsen i Trondheim.

Privatpersoner er selv ansvarlig for å finne en god løsning dersom de ikke kan beholde kjæledyret sitt, og alle ansvarlige katteeiere bør sørge for å kastrere og id-merke katten sin.

Fredag jobber de frivillige i Foreningen for omplassering av Dyr i Trondheim og Dyrebeskyttelsen med å fange inn hjemløse katter på Lademoen i Trondheim. Folk i området har meldt fra om 10–15 hjemløse katter, og flere av disse er kattunger. Mange kan være skadd eller syke.

- Ikke bruk sele på katten

Syke og skadde katter kommer inn til Dyrebeskyttelsen jevnlig. Kattene kan ha åpne sår og brudd, øyne som har blitt hakket ut av fugler, tenner som faller ut eller sykdom som er så alvorlig at kattene må avlives med en gang.

Tidligere denne uka ble en katt innbrakt til Dyrebeskyttelsen i Trondheim med store skader fra en sele.

- Det var så trasig. Noen har luftet katten sin i en sele og så har katten mest sannsynligvis stukket av. Deretter har den klart og fått den ene foten gjennom selen. Etter å ha gått slik en stund har selen skåret seg inn i foten og gjort så stor skade at katten måtte avlives. Vi prøvde å finne eieren, men den var ikke merket, sier Wensell.

Dette er ikke et unikt tilfelle, og Wensell advarer nå mot å la kattene gå med seler eller halsbånd.

- Om kattene kommer seg løs kan de bli stresset av båndene. De kan prøve å få den av og få foten gjennom for eksempel halsbåndet. Vi har sett mange stygge skader som følge av dette.

Katten har ikke ni liv

Myten om at katten har ni liv og at den er selvstendig og klarer seg selv har Dyrebeskyttelsen Norge sett seg lei på. I 2012 tok Dyrebeskyttelsen i Norge inn 4021 dyr. Hele 87 prosent av dem var katter.

- Hvert år bruker vi enorme summer på nødhjelp til dyr. I 2012 alene ble hele 5,6 millioner kroner brukt bare på veterinærutgifter på dyrene som ble tatt inn. Totale utgifter på hjemløse dyr var på 9,7 millioner. Disse utgiftene hadde vi ikke hatt dersom kattene, som representerer mesteparten av utgiftene, klarte seg så fint selv slik som enkelte påstår, sier pressesjef Linn Krogstad ved Dyrebeskyttelsen Norge.

De kattene som ikke får hjelp, eller som ikke dør raskt av skader og sykdom, kan samle seg i kolonier hvor de sprer sykdom som feline immunodeficiency virus (også kjent som katte AIDS), klamydia og kattepest. Dette skaper stor lidelse blant kattene, og kolonien vil også kunne smitte tamkatter i nærområdet.

Følg adressa.no på Facebook her

Denne kattungen var en av de som ble reddet i Trondheim i fjor for så å bli avlivet. Den var for syk til å reddes. Foto: Silje Sandøy, Dyrebeskyttelsen
Mange kattunger kommer inn med infeksjoner i øyne. Denne var så syk at den måtte avlives. Foto: Silje Sandøy, Dyrebeskyttelsen