To mennesker mistet livet da brua ved Ikea kollapset 8. mai. Foto: JONAS BJØRKLI

Ved 14-tiden den dagen brua kollapset, skal det ha blitt utvist en stor aktivitet rundt stillasene.

Bakgrunnen var trolig at man iakttok endringer på midtstillaset i form av at det kan ha begynt å bli skjevt.

To ansatte, den omkomne Kjell Magnar Olsen i Master Solution og en til, skal da ha kastet seg i en pickupbil med tilhenger. Det antas at dette var for å hente ekstra materiale til avstivning som kunne forsterke dekkreisen. I hvilken grad man anså at det hadde oppstått en situasjon som var så alvorlig at det ville være fare for at brua skulle rase sammen, er ikke klart.

Gikk under dekkreisen

Dette opptrinnet skal ha blitt observert av Reinertsen-ansatte som oppholdt seg på brua.

Da de to kom tilbake, gikk Kjell Magnar Olsen inn under dekkreisen. Det er uklart om han gjorde dette i den hensikt å forsterke en dekkreis som var i ferd med å svikte.

Olsen omkom senere da brua kollapset. Ingeborg Gundersen (37) som tilfeldigvis kjørte under brua da den kollapset, omkom også momentant.

Brua kollapset klokken 14.24, ifølge Reinertsen. I følge politiet klokken 14.28.

Vitne for politiet

Den andre personen som kjørte sammen med Kjell Magnar Olsen for å hente mer materiell, er et sentralt vitne for politiet. Det bekrefter politiadvokat Aage Sliper Midling.

- Vi kjenner til disse opplysningene. Dette er helt klart et viktig vitne. Men av hensyn til etterforskningen vil jeg ikke si noe om hva som er fremkommet i dette avhøret, sier Sliper Midling.

Vet ikke hvorfor

Daglig leder i Master Solutions, Levin Sverre Nestvold, sier de kjenner til at den omkomne var i reisverket og hadde hentet stillasdeler rett før brukollapsen.

- Det er mulig at han så noe han ville gjøre noe med eller forsterke, sier Nestvold.

Han er helt sikker på at Kjell Magnar Olsen aldri ville gjort dette dersom han trodde det kunne innebære fare for seg selv eller andre.

- Vi vet ikke hvorfor han var der. Det kommer vi aldri til å få vite, sier Nestvold.

Vil ikke kommentere

Leder for teknologiavdelingen i Reinertsen, Morten Bjerkås, uttalte ved fremleggelsen av den såkalte Reinertsen-rapporten i går at alt skjedde plutselig.

- Kollapsen kom momentant - ingen forvarsel, sa Bjerkås.

Direktør Kristian Reinertsen vil ikke kommentere spørsmålet om det kom signaler i forveien om at noe var galt. Han henviser til politiet.

- Dette er spekulasjoner omkring hendelsesforløpet og vil trolig inngå i den pågående politietterforskningen, sier han.