Den populære gang- og sykkelbrua som på folkemunne kalles Blomsterbrua i Trondheim, lever ikke opp til navnet sitt for øyeblikket. Blomsterkassene ser ganske så stusselige ut.

- Stemor-blomstene er om lag ei uke forsinket. De vil bli plantet i neste uke, lover driftsleder Jan Røising i Trondheim bydrift.

Hardfør blomst

Han forteller at bydrift får stemødrene levert av eksterne leverandører, og at de var for små til å bli satt ut denne uka.

- Stemor er en flott blomst. Den er veldig hardfør og kan stå store deler av sommeren, forteller Røising.

Fagarbeider Mari Stræte ved Trondheim bydrift mener stemor er den blomsten som egner seg best tidlig på våren.

- Målet vårt er å alltid ha dem plantet før 1. mai. Brua uten blomster ser litt stusselig ut, innrømmer hun.

Klipper dem ned

Rett før sommeren starter blir de om lag 2000 stemor-blomstene klippet helt ned.

- Folk trodde vi var gale da vi begynte med det, men gartnerne vet hva de gjør. Det fører til at de blomstrer opp igjen, og står seg godt resten av sommeren. Det blir en liten periode hvor de er litt snauklipt, forklarer Røising.

Verftsbrua har tidligere hatt roser, men det medførte mye skadeverk. Rosene fikk også en del sykdommer.

- Det var vanskelig å få dem til å trives, sier Røising, som regner med at blomstene får både ølrester og sigarettsneiper oppi kassene sine. I tillegg kan værgudene være brutale.

- Det er risikosport å holde på med levende vekster. Vi supplerer med noen nye stemødre hver uke utover sommeren, sier han.

Begynte rekordtidlig

Vårforberedelsene til Trondheim bydrift kunne starte rekordtidlig på grunn av den milde vinteren. Røising forteller at de begynte å rake domkirkeparken 4. februar. Men blomstene som setter farge på Torvet og henges opp i blant annet Thomas Angells gate og Jomfrugata vil ikke være klare ennå.

- De må drives frem i drivhus på Leangen. Vi setter også ut tusenvis av løk rundt omkring, men vi har hatt problemer med å få løken til å gro. Men i år ser det ut til å bli veldig frodig, sier Røising fornøyd.

Han tror det betyr mye for innbyggerne at det spirer og gror i bybildet. Han forteller om mange tilbakemeldinger fra folk som følger med de tidligste løkbomstene.

- Det er alltid blomstene som kommer først som får mest oppmerksomhet, oppsummerer Røising.

Innbyggerne i Trondheim er opptatt av blomster i bybildet ifølge bydrift. Foto: jonas bjørkli