OBS OBS! Dette var adressa.nos aprilspøk 1. april 2015.

Mannen i slutten av trettiårene står bak initiativet til å åpne en ny bettingside på nettet der man kan satse penger og tippe resultatet på fotballkamper spilt av barn mellom 6 til 12–13 år.

Landets største tippemarked

370 000 gutter og jenter mellom 6–12 år spiller fotball i Norge. Det er landets største barne- og ungdomsidrett. Det anslås at 130 000 foreldre deltar i støtteapparat og som trenere. Trebarnsfaren er en av mange foreldre som kjører barna på trening og kamp flere ganger i uken.

– Barnefotball skal være artig. Det å satse noen hundrelapper, gjør bare dette ekstra gøy å holde på med. Han tror det er mange som kunne tenke seg å spille på egne, og andres barn.

Faren representerer en liten gruppe fedre som i et drøyt halvår har lagt litt ekstra spenning i barnas fotballkamper.

– Det begynte i forbindelse med ungenes seriespill etter sommerferien. Vi var en håndfull fedre som fleipet litt med tanken og etter hvert utfordret vi hverandre på å tippe resultatet av kampene. Til nå har det vært kun kontante oppgjør over en kaffe etter kamp. 100–400 kroners innsats hver, er det nivået vi har lagt oss på. Med et skikkelig system får vi dette inn i enklere og mer ordnede former, sier mannen.

Vil du bruke en slik bettingside? Diskuter i debattfeltet under artikkelen.

Kontroversielt

Et av barnefotballens viktigste prinsipper er skal alle få delta med like muligheter. Topping av lag skal ikke forekomme. Dette er nedfelt av Norges Fotballforbund og er gjennomgående i debatten om hvordan norsk breddeidrett skal drives.

– Dette er et hårreisende og brudd på alt norsk breddefotball står for og representerer, sier Jan Roar Saltvik, daglig leder i Trøndelag fotballkrets. Han kommer til å motarbeide et slikt tiltak og ber breddelagene innrapportere mistanker om veddemålsvirksomhet på sidelinjen.

– Slik virksomhet medbringer stor fare for både kampfiksing og lagtopping for å sikre seier, sier Saltvik.

Trebarnspappaen forsikrer om at støtteapparatet må holdes utenfor.

– En kampfiksingsskandale på dette nivået vil være spikeren i kista for all breddebetting, svarer han.

I dag føres det ikke resultater i kamper for barn, før de er oppe i tenårene.

– Det er det som er problemet. På dette nivået er de dårlige på statistikk. Det gjør for så vidt at det er vanskelig å beregne riktig odds, men jeg tror det kan løses. Han mener at når arrangøren klarer å legge ut informasjon om cuper, så bør det også være lett å legge ut resultatene.

Få betenkeligheter

Har du ikke etiske betenkeligheter med dette?

– He he, mødrene har jo ikke vært så glade for det, for å si det sånn. Noen har jo sagt sin mening, men ingen har gått inn for å stoppe det heller. Han mener å se en dreining i holdningene i barnefotballen og i samfunnet for øvrig, hvor du kan sette penger på det meste.

Hva med barna, når de får vite om dette?

– Se bare på julecupen som Flatås IL arrangerer i Kotenghallen hvert år. Her teller de målene på den elektroniske resultattavlen og speakeren forteller hvilken spiller det er som har scoret mål, sier fotballpappaen. Jeg tror barna liker dette også!

Men du vil ikke stå frem med navn og bilde?

– Nei, såpass kontroversielt er det ennå. Jeg tror det vil hjelpe å få dette opp i lyset. Betting i ordnede former.

Under oppbygging

Han er i ferd med å bygge opp nettstedet sammen med en kompis. Her skal alle seriekamper i alle soner i Trondheim legges inn i første omgang, samt de største cupene med flest deltakende lag.

– Vi regner med å være i drift til seriespillet starter like over påske. På sikt kan hele Trøndelag fotballkrets sine barnekamper legges inn, dersom man opplever en økt interesse for dette.

Utbredelsen er foreløpig ikke så stor.

– Men jeg vet jo via venner og venners venner at det er interesse for dette. Det kan lett spres. Vi har sett at antallet spillere har flerdoblet seg fra den spede starten i høst.

Støttes av bettingselskaper

– Dette er jo en morsom og spennende idé, som jeg tror kan skape enda mer interesse rundt breddesatsing, sier Bent Svele. Han har tidligere jobbet for bettingselskapene Ladbrokes og Unibet.

– Internasjonale bettingselskap har lekt med ideen tidligere, så det er en nær tanke.

I dag trener Svele et jentelag i håndball og er assisterende trener for kvinnelaget til Storhamar. Han jobber og som håndballkommentator for TV2.

Det eneste jeg er litt skeptisk til, er at foreldre kan bli vel ivrige og skape mye støy på sidelinjen, når penger står på spill i tillegg, sier Svele.

OBS OBS! Dette var adressa.nos aprilspøk 1. april 2015.

foto
Konsekvensene av betting på barnekamper kan bli kampfiksing, frykter fotballkretsen. Foto: jens petter søraa
foto
Topping av lag skal ikke forekomme i barnefotball, og spill på barnefotball er brudd med reglene. Foto: OLE MARTIN WOLD