Norske barnerom er fulle av plastleker og foreldre pakker barna inn i fleece og andre syntetiske materialer. Dersom dette tar fyr vil det avgi svært giftige gasser og plasten vil smelte og forårsake større skade.

- Det er bare et tidsspørsmål før en brann i et barnerom får dødelig utfall, mener fagsjefen.

Musikkspiller startet branntilløp

Han peker på at stadig flere elektroniske duppedingser, ofte av plast, er å finne på de mange barnerom her i landet.

- Jeg vet ikke hva som ikke lenger lades, det vil ingen ende ta. Lading kan medføre en risiko for brann, fastslår han.

- I Sverige har de allerede opplevd en brann på et barnerom med tragisk utfall. Her om dagen hadde vi et branntilløp inne på et ungdomsrom som følge av lading av en musikkspiller.

Tande tror ikke at lading vil bli den største enkeltårsaken til brann i Norge, slik komfyrbranner er det i dag, men han mener at mange må bli flinkere til å være påpasselige med lading for å unngå et eventuelt branntilløp.

Sikkerhetsrunde

- Foreldre bør lage seg en rutine med å alltid se over barnas soverom før man legger seg. Som en liten sikkerhetsrunde på kvelden. Man bør ikke lade elektronikk om natten, sier Tande.

Ifølge den erfarne krimteknikeren Kåre Bye ved Sør-Trøndelag politidistrikt er det sjelden tekniske feil ved ladere som fører til brann, men tildekkede ladere blir ikke kvitt varmen, og kan antenne andre brennbare materialer i nærheten.

Hele 93 prosent av alle mellom 15 og 29 år lader telefonen mens de sover, ifølge en undersøkelse av If skadeforsikring.

- Å lade mobilen under puta eller å la pc-en ligge i senga er noe jeg stadig sier at ungdommer må slutte med. Selv om pc-er skal slå seg av hvis den blir for varm, så kan man ikke stole på at det skjer.

Fagsjef Tande i If skadeforsikring mener foreldre kan lære barna riktig ladevett allerede fra femårsalderen.

Giftigste gassen

- All brannrøyk er giftig, men de elektriske apparatene vi omgir oss med, avgir ofte en ekstremt giftig røyk. I røyken kan det være opp mot 200 farlige gasser, blant annet blåsyregass, forklarer Tande.

Isocyanater er en gruppe med stoffer som karakteriseres av Arbeidstilsynet som noe av det mest helsefarlige som finnes. Dette stoffet finnes i for eksempel skumplast, gummimateriell, lakk og lim.

- Det er det giftigste stoffet. Noen åndedrag av slik røyk, og man sovner inn.

Fleece smelter til glovarm plast

Mange foreldre kjøper mykt fleecetøy til barna, men dersom klærne skulle ta fyr, kan konsekvensene bli store. Fleece brenner sakte, men blir omdannet til glovarm plast.

- Fleece som brenner kan gi dype skader i huden. Det er snakk om rent plastmateriale, men det er veldig sjelden at jeg hører at folk er bekymret for det, sier Tande.

Han synes det er vanskelig å heve pekefingeren og be folk holde seg langt unna fleece.

- Jeg tror ikke det er mulig å unngå polyester i barneklær. Det er omtrent det eneste som er i butikkene, sier Tande.

Røykvarsler i hvert rom

Tande er også  klar på at risikoen forbundet med elektronikk må man leve med i norske hjem.

- Vi vi aldri kunne fjerne all strøm eller elektronikk inne på et rom.

Og fagsjefen tviler på at alle vil følge hans anbefaling om å kutte ut mobillading om natten.

- Men få opp røykvarslere på alle rom i det minste. I Norge er vi flinke til å følge minstekravet om én i hver etasje. Med en røykvarsler på soverommet har man mulighet til å våkne dersom det skulle oppstå brann.

- Enkelte barn har vanskelig for å høre frekvensen til røykvarsleren, og man bør derfor seriekoble røykvarslerne - piper én, så piper alle.

Trøndelag brann- og redningstjeneste satte fyr på en fleecegenser. Den ble omgjort til glovarm flytende plast i løpet av sekunder. Foto: TERJE SVAAN
Leker som består av naturmateriale er bedre enn syntetiske stoffer. I alle fall med tanke på brannsikkerhet. Foto: TERJE SVAAN
Fagsjef Ronny Tande i If skadeforsikring vil at foreldre skal ha et bevisst forhold til hvilke materialer de omgir barna sine med. Foto: IF SKADEFORSIKRING
Man bør unngå å lade leker om natten. Dersom det oppstår brann i en elektronisk lekebil kan gassene være svært giftige. Foto: IF SKADEFORSIKRING