- Det har gått i ett, det er helt surrealistisk, svarer Edvard Moser på spørsmålet om hvordan det siste døgnet har vært etter at han landet på Værnes i går ettermiddag.

Feiret av sine egne

Nobelprisvinnere skal feires. Mye og lenge. Og akkurat det erfarer ekteparet Edvard og May-Britt Moser som mandag fikk nobelprisen i medisin. I ettermiddag var det festmottakelse i aulaen i hovedbygningen på Gløshaugen, hvor godt over hundre kolleger, venner, lokalpolitikere og stortingspolitikere var på plass. Mottakelsen ble innledet av Trondhjems Studentersangforening, og fortsatte med festtaler og diverse kunstneriske innslag. Og midt i dette ekteparet Moser. Den ene pyntet til fest, den andre litt mer hverdagslig kledd med t-skjorte og bukse.

Fikk Bovims slips

Dermed holdt han det han sa i går da han landet på Værnes. At han ville være med på feiringene, men ikke med slips.

Noe også NTNU-rektor Gunnar Bovim påpekte i gratulasjonstalen i ettermiddag.

- Så derfor får du mitt slips som du kan bruke nå, sa Bovim og ga han sitt slips.

- Jeg skal nok klare å ha det på meg til denne mottakelsen er over, humret Moser da adressa.no spurte hvor lenge han ville ha det på.

- Sov fire timer

Inntil han landet på Værnes i går ettermiddag, etter sin noe amputerte reise til München, er det kona May-Britt som har representert nobelvinnerne på de utallige intervjurundene, og festtalene. Men fra og med han landet har han fått tatt del i festen.

- Det har vært kjempeartig hele veien. Jeg hadde ikke drømt om å bli møtt av den velkomstkomiteen jeg gjorde på Værnes i går, og etter det har det vært intervjuer til hele verden, mottakelser og masse hilsninger. Jeg har vel sovet fire timer i natt, men det er greit det, sier han.

- Er det noen spesielle du har fått hilsen fra?

- Jeg setter like mye pris på alle. Men det er naturligvis masse hilsener fra kolleger og andre nobelprisvinnere. Jens Stoltenberg har vi snakket med. Erna Solberg har ringt, og mange politikere fra diverse komiteer har sendt hilsen.

Mimring

- Hva sa Jens Stoltenberg?

- Han mimret om da han var i laboratoriet, og synes det var interessant. Det er veldig gøy at han husker det så bra. Men det er mange som har tatt kontakt, og det er bare overveldende at så mange vil gratulere. Det er bare kjempeartig, selv om jeg sikkert blir sliten en gang, smiler han med Bovims slips rundt halsen.

Kona May-Britt, som har sprudlet i alle kanaler fra prisen ble kjent, innrømmer at det i går kveld var godt å komme til sofaen.

- Ved ti-tiden sank jeg bare ned i sofaen. Men for all del, det her er bare morsomt, sier hun.

- Hvor lenge skal dere feire?

- Jeg aner ikke. Jeg er bare med jeg som en pakke som fraktes hit og dit, sier hun.

Og blir klemt for n'te gang bare i dag.

Edvard Moser fikk slipset til NTNU-rektor Gunnar Bovim. Kona May-Brtt Moser ler godt ved siden av. Foto: Roy Tommy Bråten
Godt over hundre kolleger og andre feiret nobelprisvinnerne. Foto: Roy tommy Bråten