- De blir jaget fra sted til sted, sier Robert Rydberg Kwich, talsmann for romfolket i Trondheim til adressa.no.

Romfolket hadde fått frist fra ordføreren i Malvik til tirsdag morgen med å forflytte seg fra friluftsområdet på Vikhammer. Politiet var der mandag kveld, og romfolket sier de er fornøyd med måten politiet opptrådte på.

- Ryddingen av leiren foregikk på en ordentlig måte. I morges forlot de stedet, som de hadde fått beskjed om, sier Kwick, som selv er av romanislekt.

Møte med biskopen

Etter at de forlot friluftsområdet på Vikhammer dro romfolket videre til Trondheim sentrum, og slo opp telt på sørsiden av Nidarosdomen og Erkebispegården.

Tirsdag formiddag er representanter fra romfolket i møte med biskop Tor Singsaas om for å diskutere romfolkets situasjon i Trondheim.

To representanter fra Kirkens Bymisjon deltar også på møtet.

- Det er Bymisjonen som har hatt den tetteste kontakten med romfolket, gjennom sitt arbeid i Vår Frue Kirke. Biskopen har ikke truffet dem tidligere, sier stiftsdirektør Steinar Skomedal.

LES KOMMENTAR: Retten til å reise

- Bare elendighet

Flere personer som tilhører romfolket har sagt til Adresseavisen at de er frusterte over at de ikke har noe sted å bo.

- Uansett hvor vi drar blir vi bedt om å fjerne oss. Å dra hjem til Romania er ikke noe alternativ. Der er det bare elendighet, sier Cornelia.

Talsmann Robert Rydberg Kwick sier de nå avventer hva som kommer ut av møtet med biskopen.

- Vi håper også på en god dialog med sentrale mydigheter om den situasjonen romfolket opplever i landet. De opplever at de blir kriminalisert og hetset, sier Kwick.

Han anslår at det er om lag 25 personer tilknyttet romfolket i Trondheim.

Nasjonal debatt

Også i Oslo har det vært en opphetet debatt om romfolkets situasjon de siste ukene.

Der har flere tiltalls personer fått beskjed om både å forflytte seg fra Sofienberg kirke og fra en leir på et byggeområde på Årvoll.

Robert Rydberg Kwich (t.h.), talsmann for romfolket i Trondheim, sier de føler seg hetset og kriminalisert. Foto: VEGARD EGGEN