- Jeg synes vi bor i et veldig godt miljø. Det er rolig, og vi hører sjelden om noe kriminalitet, sier Hanieh (15). Hun går i tiende klasse på Selsbakk ungdomsskole. - Byåsen er ikke stedet for ran og voldtekter i alle fall. Klassevenninnene gliser.

Fler folk er ute

Både politi og natteravner bekrefter at det er flere unge mennesker som er ute på kveldstid nå på forsommeren. Dette trenger ikke å resultere i mer vold, økt kriminalitet, eller annet bråk. Ofte blir disse tingene mer synlige likevel.

- Hva tenker dere når mediene forteller om gjenger, bråk og ting som skjer i ungdomsmiljøet rundt dere?

- Akkurat her tror jeg det var mye verre før, sier Tine Marie Lund (15). - Med gjengene nede på Migo, mener jeg. Men der har det jo roet seg veldig, sier hun. Og mye av årsaken til det, skal være at kiosken nå stenger på samme tid som de andre butikkene i senteret. Det er mindre aktivitet og folk har flyttet på seg.

Alle hører om det, hvis det er bråk andre steder på Byåsen, og på andre skoler. De lar seg ikke sjokkere av det.

- Klart vi hører om alt det som har skjedd og skal skje, sier Linn Sofie. - Men det betyr jo ikke at vi drar ut for å se på bråk, fordi om vi vet!

Lojale venner

Jentene forteller at man får høre om hvem som skal slåss med hvem, når og hvor. Det forteller om «oppgjørene», smiler og rister litt oppgitt på hodet.

- Det er jo ofte sånn at lager man bråk med en, så kommer ofte vennene til den personen og støtter han eller henne, sier Linn Sofie.

- Det virker som om det kan være ganske lett å ty til vold i sånne situasjoner, men det betyr ikke at det er greit å gjøre det, understreker Tine Marie.

Stort sett er det ikke bråk og vold det handler om på en varm og lys sommernatt tett opp til marka. Jentene gleder seg til å dra på Kyvannet og treffe ungdommer fra hele bydelen, og fra andre plasser i byen og.

Trygge sommerkvelder

Mener dere at det er trygt å være der det henger store grupper med ungdom?

- Ja, det er ikke farlig om en ikke involverer seg i noe tull, sier Hanieh.

- Det er jo stort sett når noen folk drikker at det kan bli ubehagelig. Og alle vet jo hvem de er, de man ikke vil ha noe bråk med.

Da er det jo greit, mener femtenåringene, som ikke engster seg. Jentene ser for seg at forholdene kunne vært mer oversiktlige om det hadde vært flere tilbud på kveldstid. De synes også det kunne vært litt mer enn biljard på skolen et par kvelder i uka. Men enda viktigere:

- Det er så synd at det blir bygd så mange blokker på Hallset. Oppå den lille grønne plena ved skolen, nedover bakken fra kirka og overalt. Det blir fort for mye. Vi mister steder å slappe av og kose oss. Det er ikke noe hyggelig, sier jentene.

Foto: Norunn Bergesen