- Jeg forstår det ikke. Hvor skal de gjøre av seg nå? spør Veronika Krognes (21) fra Malvik, som reagerer kraftig på at rusavdelingen ved Carl Johan ble lagt ned 1. september.

Rusavdelingen ved Carl Johans stiftelse hadde siden 60-tallet holdt dørene åpne for mange av byens tyngste rusmisbrukere uten fast bosted. Her var det mulig å få ei seng, litt mat og varme i kroppen på kalde vinterdager og netter.

Lørdag låste rusavdelingen dørene. Trondheim kommune har sagt opp avtalen med huset som har gitt tak over hodet til flere tusen husløse menn.

- Carl Johan har vært med på å lette hverdagen til rusmisbrukere. Alle ble respektert og tatt vare på der, selv om de ruset seg. Hadde man hatt flere slike steder hadde de narkomane kanskje latt være å sette sprøyter i blant annet barnehager, sier Krognes.

Åpne dører siden 60-tallet

Krognes har en nær slektning som tidligere har benyttet seg av tilbudet ved Museumsplassen. Da 21-åringen leste Ukeadressas artikkel om de åtte siste beboerne på rusavdelingen, opprettet hun Facebook-gruppen «NEI til at Carl Johan legges ned». Få dager senere har gruppen 120 medlemmer.

- Jeg synes det er bra at folk viser at de bryr seg ved å bli medlem av denne gruppa. Kommunen bør innse at det ikke var særlig lurt å legge ned tilbudet. Nå håper jeg at noen private tar ansvar og starter opp et lignende tilbud i byen, sier 21-åringen.

Ukeadressa fulgte de siste åtte beboerne over flere dager i sommer: «Mange av oss hadde vært daue, om det ikke hadde vært for Carl Johan»

Hør Thor-Inges siste sang på Carl Johan. Og se bildene fra den siste sommeren på rusavdelinga her.

- Jeg synes det er forkastelig

Den profilerte boksetreneren Helge Wærøy fra Frøya har gjennom bloggen sin også engasjert seg i nedleggelsen av rusavdelingen ved Carl Johan.

- Jeg synes det er forkastelig at en by som Trondheim ikke har råd til å ta vare på de svakeste i samfunnet. Men å bruke millioner på røde sykkelfelt, dét har kommunen råd til, sier Wærøy til adressa.no.

Wærøy har selv besøkt Carl Johan, da en kompis hadde siviltjeneste der for noen år siden. Han ble kjent med flere beboere, og har ingen tro på at de kommer til å trives med å bli spredt rundt i småhus og leiligheter i andre bydeler.

- Det er byen som er deres scene.

- La dem få fred

- Alle brukere ved Carl Johan har en tragisk bakgrunn, og mange betaler avdrag hver dag for andre folks svineri og råskap. Hvorfor kan vi ikke gi dem litt verdighet, la dem få fred, og la dem ha en plass å komme til med jævelskapen de sliter med. En plass der de slipper å få en moralsk pekefinger i trynet, sier Wærøy.

Han mener nedleggelsen er urettferdig både mot beboerne og de ansatte ved Carl Johan. 11 personer ble oppsagt da nedleggelsen var et faktum.

- De som jobbet der har et stort hjerte og har gjort en fantastisk innsats. Vi kan ikke forvente at disse menneskene noen gang blir «mainstream». Den kampen er tapt. Men de fortjener å ha et sted hvor de kan treffe likemenn og føle seg trygge. For meg hører disse menneskene hjemme i bybildet.

Trondheim kommune planlegger å bygge ut et større botiltak for rusavhengige i Jarleveien. Tomta står klar, men byggingen lar vente på seg.

120 personer har blitt medlemmer i den åpne Facebook-gruppa: «NEI til at Carl Johan legges ned» Foto: Skjermdump fra Facebook
21 år gamle Veronika Krognes håper nå at private aktører vil starte opp et lignende tilbud i Trondheim. Foto: Privat
- Jeg synes det er forkastelig at en by som Trondheim ikke har råd til å ta vare på de svakeste i samfunnet, sier Helge Wærøy. Foto: KIM NYGÅRD, Adresseavisen