I dag, på kvinnedagen, starter rettssaken mot tre menn siktet for hallikvirksomhet med forgreininger til Estland. Mellom ti og femten jenter skal ha vært brukt som prostituerte på bordeller i Trondheim. Menneskehandel og prostitusjon er en viktig del av programmet for 8. mars-markeringen i Trondheim.

Internasjonal solidaritet

- Det er viktig at folk vet hva menneskehandel er, i forhold til hvilke holdninger de inntar overfor jentene som har vært utsatt for det. Menneskehandel er blitt en del av vår virkelighet. Vi utgjør et marked. Det er derfor jentene blir solgt til Norge og Trondheim. Det gjør oss like mye ansvarlige for det som skjer, som avsenderlandene, sier Dyrlid.

Viktigst i kvinnekampen

- Jeg håper det blir en av kvinnebevegelsens viktigste saker framover. I stedet for å være opptatt av å kriminalisere prostitusjon, burde kvinnebevegelsens mål være å skape solidaritet med kvinnene som driver med prostitusjon. Det ville være en mye viktigere innretting av kampen, mener Jessen, som håper å kunne være til stede under deler av rettssaken i dag.

Jessen mener kvinnebevegelsen i dag er på feil spor

- De snakker om de prostituerte, og til dem, om hvordan de bør leve livene sine, men kvinnebevegelsen i Norge snakker aldri med de prostituerte.

Studentprest Siv Limstrand er medlem av programkomiteen for årets 8. mars-markering.

- Vi tar ikke på oss hele likestillingsdebatten, men vi har valgt temaer ut fra hva vi synes det er viktig å sette søkelyset på, sier hun.

Limstrand mener man nettopp gjennom temaer som prostitusjon og menneskehandel får klarlagt hvilke verdier og menneskesyn som gjelder i dagens samfunn.

- Hva er kvinnefiendtlig? Hva ligger i mennesket som gjør at prostitusjon er mulig? Beskrivelser av denne virkeligheten og forsøkene på å finne løsninger, sier mye om anvendt likestilling i de daglige politiske handlingene og de store beslutningene, mener hun.