Vold på nett: Videoklipp tatt opp med mobiltelefonen lar hele verden se ungdomsvold i Trondheim.

Bildekvaliteten på videoene tyder på at de er tatt opp med mobiltelefon. Den ene filmen viser to ungdommer som slåss utenfor en videregående skole i Trondheim, mens den andre viser to ungdommer slår til hverandre, og den ene blir kastet hardt ned i bakken. I bakgrunnen høres rop fra tilskuere.

En annen film viser en slåsskamp mellom to unge gutter i slagsmål i området bak Vår Frue Kirke i Trondheim sentrum.

De to slår mot hverandre med knyttnevene, og havner etter hvert på bakken. På det populære nettstedet ligger også en rekke andre videofilmer med lignende innhold fra norske skoler, blant annet et klipp der en elev legges i bakken av en lærer.

I dag ble en av de nevnte filmene fjernet med følgende beskjed av YouTube

«This video has been removed due to terms of use violation.»

Nedverdigende

Politioverbetjent Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon har jobbet mye med forebyggende arbeid blant unge.- For en person som opplever å bli banket opp er det noe som i øyeblikket oppleves som skremmende og nedverdigende. Når en i tillegg opplever at det publiseres videoer av hendelsen, slik at folk kan se på og la seg underholde, oppleves kanskje det som et enda større overgrep, mener Nordtvedt. Han har tatt opp problemstillingen på foreldremøter.- Dette er en av de negative konsekvensene av ny teknologi, påpeker politioverbetjenten.

Forsøkt slettet

Rektoren ved den videregående skolen der den ene filmen ble tatt opp, sier skolen for lengst har tatt tak i selve slåsskampen De involverte har fått en reaksjon og forhåpentligvis lært.- Derfor er det svært beklagelig at det blir lagt ut opptak på nettet. Vi har forsøkt å få klippene slettet, men det har ikke lyktes, sier rektoren. Han mener det å legge ut mobilopptakene er moralsk forkastelig.- Vi vet dessverre ikke hvem som har gjort opptakene og lagt dem ut på nettet. Slike filer blir gjerne kopiert og videreformidlet, slik at den som sender dem videre mister kontrollen. Det må vi lære elevene våre, sier rektoren.

Ikke forbud

Rektoren er opptatt av at et øyeblikks ubetenksomhet i forhold til å legge ut denne typen opptak kan få store konsekvenser for dem som er med i opptakene. Men han har ingen tro på å forby mobiltelefoner med kamera på skolens område.- Å forby elever på videregående skole å ha mobiltelefon blir helt håpløst. Her er det holdninger vi må fokusere på, mener han.

Virkelig vold

- Tidligere har unge sett voldsvideoer som er fiktive, men når det nå er virkelige hendelser blir det bekymringsverdig i forhold til ufarliggjøring. Vi er redde for at unge skal anse vold som en konfliktløsning, sier Jan Erik Haugdahl, som er leder for det forebyggende arbeidet politiet i Trondheim gjør.