Gjennom Airbnb kan du bo hjemme hos folk i 190 land over hele verden. Og du kan leie ut en madrass på stua, et soverom, en hybelleilighet eller hele huset mens du er bortreist.

Navnet Airbnb kommer fra de amerikanske grunnleggerne som startet med å leie ut en luftmadrass. Det eneste kravet er at du forteller så ærlig som mulig om det gjestene dine kan forvente seg hjemme hos deg.

Flere i Tromsø enn Trondheim

Tromsø, Stavanger, Bergen og Oslo har alle langt flere overnattingssteder registrert gjennom det internasjonale nettverket til Airbnb enn det Trondheim har. I Tromsø er det registrert over dobbelt så mange boliger som i Trondheim.

Nordensjef Even Heggernes i Airbnb vet ikke hvorfor det bare er 174 registrerte boliger i Trondheim, men han vet hvorfor det er nesten 400 i Tromsø.

–Tromsø har blitt så stor på grunn av sjakk-OL i fjor. Da var hotellkapasiteten sprengt og ordføreren oppfordret folk i byen til å leie ut rom via Airbnb.

Men også Stavanger har nesten dobbelt så mange boliger som Trondheim.

Vil ha flere utleiere

– Stavanger er en svært internasjonal destinasjon, sier Heggernes. Denne uken har han besøkt de store reisemålene i Norge. Han har møtt folk som leier ut, eller vil leie ut, i Tromsø, Bergen, Stavanger og Trondheim. Samtidig med møtet i Trondheim er det lignende møter ti andre steder i verden der utleiere møtes og kan stille hverandre spørsmål og få råd og hjelp.

–Jeg syns det er veldig rart at det er så få som leier ut via oss i Trondheim. Det er derfor jeg er her, for å prøve å forstå det. Trondheim er en stor by og det er viktig for oss å ha et godt og bredt tilbud her. Det er et problem for oss at når folk ikke finner det de er på jakt etter når de søker overnatting i Trondheim.

Bakklandet, domkirka og Ladestien

Men selv om det er få utleiere i Trondheim, er det langt flere nå enn for et år siden. En av de nye utleierne i Trondheim er Øystein Ryggen.

–Vi tilbyr et eget rom, frokost og eventuelt kona og meg for en prat dersom det er interesse for det, sier Ryggen. Han har til nå leid ut til 10–12 stykker.

–De har bodd hos oss fra tre til ti dager. Det lengste oppholdet var en ukrainer som ble en måned. Når det er trivelige folk er ikke det noe problem. Akkurat nå har vi en gjest fra Molde som tar eksamen. Og viss folk spør, tar Ryggen dem med til Bakklandet eller domkirka, og viser dem Ladestien som et fint sted å jogge.

100 kroner for kost og losji

Hanna Haagaas deler raust av sine erfaringer. Hun bor på Fosen og har leid ut siden jul.

–Vi har leid ut masse. Mye mer enn vi trodde, sier Haagaas. De har hatt 20 overnattingsgjester som har bodd der fra en natt til en uke.

Rundt bordet sammen med henne sitter Anne Moa som skal leie ut for første gang, og Elin Merete Furset og Erik Strandbakken som ennå ikke har bestemt seg. De blir litt bleke og veldig nysgjerrige når de hører om tilbudet Hanna har til sine gjester. For 100 kroner natta får gjestene hennes et lite soverom, delta i alle måltider og tilgang til sykkel, ski, fiskeutstyr og båt. I tillegg får de guide til det Fosen kan by på.

–Jeg er ikke i arbeid og har tid, sier Hanna Haagaas. Hun snakker etter eget utsagn flytende engelsk, tysk og norsk og haltende spansk.

–Vi regnet ikke med at det kom noen til Fosen i april. Men det kom noen polske studenter rekende. Hanna Haagaas sier de ikke gjør det for pengene, men fordi de gjerne vil møte folk og vise fram Norge. Dessuten syns hun det er viktig at folk uten så mye penger også skal ha muligheten til å besøke Norge.

Kan besøke gjestene

–Jeg kan reise til nesten alle som har bodd hos oss. Sist fikk vi beskjed om at vi gjerne måtte komme til Manchester, og vi skulle bli hentet på flyplassen.

Anne Moa venter på to spanjoler som er i Trondheim og har lyst å gå tur i Bymarka. Først har de bodd noen netter på Singsaker før de kommer til Anne Moa i Fagerlia. Hun har bestemt seg for å ta 400 kroner og serverer ikke mat.

–Kanskje greit å inkludere frokost neste gang, sier hun. Ellers regner hun med at hun kan bidra med forslag til turer i Bymarka.

Nordensjef Even Heggernes i Airbnb møter utleiere i Trondheim. Foto: KIM NYGÅRD
Deler erfaringer med Airbnb: Fra venstre Øystein Ryggen som leier ut et rom i huset i Trondheim, Hanna Haagaas leier ut et rom på Fosen, og Anne Moa venter på sine første gjester. Foto: KIM NYGÅRD