Forurensningen på Heimdal i dag har vært så høy at det er over grensen for hva helsemyndighetene anbefaler.

Norsk institutt for luftveisforskning (NILU) gjennomfører målinger av luftkvaliteten på Heimdalsmyra. Området var svært forurenset i morgentimene torsdag. Målestasjonen utenfor Trondheim registrerte 205,3 mikrogram nitrogenoksid per kubikkmeter klokken 09.00 i morges. Det er over grensen på 200 µg/m3 som helsemyndighetene har satt.

- Det indikerer svært mye forurensing i området. Folk med allergier og hjerte- og luftveislidelser bør holde seg unna, sier Dag Tønnesen ved Norsk institutt for luftforskning.

Mer forurensing enn i sentrum

Verdiene som er registrert på Heimdalsmyra er langt høyere enn det som er registrert på målestasjonene i Elgeseter gate, på Torvet og ved Bakke kirke. Siden nyttår har verdiene på Heimdalsmyra steget betraktelig i forhold til hva de var før jul. Høye verdier av nitrogen (NO2) skyldes i hovedsak forurensing fra biltrafikk.

- Trafikken i området rundt Heimdalsmyra er stor. Lastebiler og store trailere står for mye av utslippene, sier Tønnesen.

Forskeren ved Norsk institutt for luftforskning tror ikke forbrenningsanlegget like ved er årsaken til de høye verdiene.

- Forbrenningsanleggene slipper ut røyk så høyt over bakken at det ikke skal påvirke måleresultatet mye. Skal verdiene ned må folk la bilen stå, sier Tønnesen.

Se oversikten her

Værskifte vil gi bedre luft

Overvåkningen av luftkvaliteten er utviklet og drives av Norsk institutt for luftforskning på vegne av Statens forurensningstilsyn. Nye målinger på Heimdalsmyra i 10-tiden viser at verdiene for NO2 har sunket ned til 134,4, som klassifiseres som noe forurensing.

- Til helgen ventes det at et lavtrykk kommer inn over kysten. Dersom det kommer helt inn til Trondheim vil vinden redusere verdiene ytterligere, sier Tønnesen.

Foto: MORTEN LIND VÅRUM