Søndag formiddag holdt biskop Tor Singsaas avskjedsgudstjeneste i Nidarosdomen for inviterte gjester og vanlige kirkegjengere.

Les også: Slik vant han trøndernes hjerter

Ni år gamle Kristine Sølvberg Hagen kom hånd i hånd med Singsaas inn i kirka, og fikk lese et evangelium for menigheten, sammen med ham.

- Var tre dager uten ord

I sin avskjedsgudstjeneste takket Singsaas for mange gode år i Nidaros bispedømme, men han kom også inn på det dramatiske som preget hele nasjonen sommeren for seks år siden.

foto
Biskop Tor Singsaas med avskjedsgudstjeneste i Nidarosdomen, takkes av Helga Byfugllien Foto: Terje Svaan
foto
I sin avskjedsgudstjeneste takket Tor Singsaas for mange gode år i Nidaros bispedømme. Foto: Terje Svaan

«Det har vært mye, mye glede, men også bekymringer, – og dramatiske og dypt tragiske opplevelser hvor selvsagt 22. juli har brent seg inn. I ettertid når vi nevner datoen, vet vi nesten på stedet hvor vi var da vi fikk høre det fryktelige som hadde skjedd. Jeg var tre dager uten ord, – var bare kropp som tok omkring og som ble tatt omkring.», sa Singsaas.Les også: Legger ned bispestaven

Preses i bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien, holdt avskjedstale etter gudstjenesten.

Tor den trøndske

«Da du ble utnevnt til biskop, ble du omtalt som Tor den trøndske – og du har ønsket og du har blitt trønderbiskopen. Ofte har vi hørt deg snakke om kristendom på trøndersk og sagt at trønderne har det slik at kristendom er lettere gjort enn sagt. Nå har det ikke alltid vært lett for en bergenser å forstå akkurat dette.», sa Byfuglien.

foto
Ni år gamle Kristine Sølvberg Hagen kom hånd i hånd med Singsaas inn i kirka. Foto: Terje Svaan

Hun kom også inn på Singsaas sitt engasjement for sørsamisk kultur og kirkeliv, og hans gode fortelleregenskaper.

«Du vet at plassen etter deg vil bli fylt, men vi vil savne deg, du biskop Tor, den trøndske. Må Gud velsigne deg og bevare deg.» avsluttet Byfuglien.

- Takk, kjære biskop Tor

Etter gudstjenesten var det mange som ville takke biskopen ute på Vestfrontplassen.

- Skal jeg gratulere i dag, spurte noen?

- Ja det må du gjøre, jeg har fullført løpet og jeg har bevart troen sa Tor Singsaas.

foto
Biskop Tor Singsaas med avskjedsgudstjeneste i Nidarosdomen, takkes av Helga Byfugllien. Foto: Terje Svaan

- Du kom inn på 22. juli i avskjedsgudstjenesten, hvordan har dette preget deg?

- Det var en sterk opplevelse da ordføreren, sammen med dem som hadde vært på Utøya og overlevde, søkte til Nidarosdomen og søndagskvelden til kveldsmessen. Det er nok den gudstjenesten som har brent seg inn i meg aller sterkest, svarer han.

Les også: De minstes forsvarer

Les også: Kirkemøtet vedtar likekjønnet vielse

- Takk, kjære biskop Tor, sier ni år gamle Kristine Sølvberg Hagen, i det hun gir Singsaas en avskjedsklem. Hun gjorde det vi alle ville gjøre etter gudstjenesten.Les også: Sørsamisk alter i NidarosdomenLes også: Blir hun ny Nidaros-bisp?