Politiet bruker mye tid og ressurser på psykiatrioppdrag. Helsevesenet tar flere og flere av oppdragene selv, men fremdeles kan belastningen på politiet reduseres.

- Historisk sett har vi i helsevesenet brukt politiet for mye, sier rådgiver Trine Wætten ved divisjon for psykisk helsevern ved St. Olavs Hospital.

Tidkrevende

Politiet i Trondheim har i gjennomsnitt ett oppdrag hver dag som er knyttet til psykiatri.

- Det kan fort gå med tre til fire timer på et slikt oppdag, sier politibetjent Asle Meland.

Bli med politipatruljen rundt omkring i Trondheim i videoen øverst i artikkelen.

Divisjonsleder Morten Dombu ved Sentrum politistasjon sier at en av deres største utfordringer er all ventingen under psykiatrioppdrag.

- Men det er en grunn til at politiet dukker opp. Det er fordi noen har ringt og vært redde, sier han.

Likevel har de samarbeidet med helsevesenet om å minske belastningen på politiet.

- Oftere enn før spør vi oss selv om vi kan håndtere pasienten uten politiet, sier Wætten.

- Kan se brutalt ut

Politiet bistår ambulansetjenesten i 32 prosent av transportene av psykiatriske pasienter, viser undersøkelser fra St. Olavs hospital.

Selv om de håndterer personer med diagnoser nesten daglig, har politiet ingen formell kompetanse på behandling av slike personer.

- Kommunikasjon er nøkkelen. Det er det beste våpenet vi har, sier politibetjent Kim Ilagsmoen.

Likevel må politiet bruke makt for å få kontroll på noen situasjoner.

- Ofte må vi knalle til litt. Det kan se brutalt ut for mannen i gata, men noen ganger må vi være steinharde for å få kontroll, sier Ilagsmoen.

Mange er utilregnelige

Politiet har flere ganger uttalt til adressa.no at de føler seg maktesløse over enkelte psykiatripasienter. Mange av pasientene har rusproblemer og er strafferettslig utilregnelige.

- Psykiatri og rus går ofte hånd i hånd. Mange narkomane er småkriminelle, men de kan ikke dømmes siden de er strafferettslig utilregnelige, sier politibetjent Meland.

Etter å ha begått mindre kriminelle handlinger blir de narkomane med psykiske problemer sendt til behandling.

- De blir sendt til behandling, erklært friske nok etter litt tid, før de drar ut på gata igjen og begår nye kriminelle handlinger, sier Meland.

Truet med kniv

Politibetjent Meland forteller om et tidkrevende oppdrag 25.juni, hvor politiet måtte pågripe en mann som truet de ansatte på Østmarka med kniv. Politiet rykket ut, pågrep mannen og kjørte ham til arresten.

- Mannen var for utstabil for legevakten, så vi måtte vente på at en lege skulle komme til arresten. Mannen var åpenbart syk, så det ble besluttet at han skulle legges inn på Østmarka, sier Meland.

Ambulansen som skulle frakte mannen til Østmarka, ville ha politiet med på turen for å sikre transporten.

- Det hele endte med at vi måtte frakte mannen tilbake til den samme trappa hvor vi pågrep ham noen timer tidligere, avslutter Meland.

Politibetjentene Kim Ilagsmoen og Asle Meland ute på oppdrag. Foto: Ingeløw Elise Kopperud
Morten Dombu fra politiet og Trine Wætten ved St. Olavs hospital mener belastningen på politiet har minket. Foto: Oda Leraan Skjetne