Det sa den engelske kardinalen Cormac Murphy-O'Connor da han ledet vigselsmessen ved den nye St. Olav domkirke i Trondheim lørdag.

Det ble en festdag for alle katolikker i Trondheim da den nye kirken skulle innvies. Trondheim har en voksende katolsk menighet, mest på grunn av innvandring og høy fødselsrate.

Helt siden 2009 har planleggingen av en ny kirke foregått, og lørdag kunne den enedelig innvies med alle ritualer og sermonier som hører til. Det er nemlig ikke hver dag det bygges katolske kirker i Europa. Nye St. Olav domkirke er den første nye katolske katedralen i Europa på over ti år.

Kø utenfor

Allerede lenge før kirkedørene ble åpnet hadde menigheten samlet seg utenfor for å være med på den historiske kirkefesten. Pave Frans' sendebud, Kardinal Murphy-O'Connor, ledet an i prosesjonen opp kirkeskipet og sto for velsignelsen av kirkerommet.

- I denne kirken skal dere møtes for å prise Gud og høre hans ord. Her skal barn døpes, synder bli tilgitt, ekteskap inngått, her skal det høres bønner og velsignelser. Denne kirken skal være en fyrlykt for Guds lys i denne byen. I dag feirer vi denne kirken og dets alter. Gratulerer til dere alle og takk til alle de som har bidratt til at denne kirken ble bygd, sa katedralen før han velsignet kirken, alteret og de 12 søylene som holder kirketaket oppe, med vievann.

LES UKE-ADRESSAS PORTETTINTERVJU MED PAVENS MANN I TRONDHEIM

Rett ved Nidarosdomen

Så ble lysestakene båret inn, lysene tent og de hellige relikviene lagt inn i alteret. Trondheims katolikker har fått sin nye katedral - rett over gata for den andre katolske katedralen som ble bygget i Trondheim - Nidarosdomen.

foto
Allerede timer før seremonien var det lang kø utenfor kirken. Kardinal Cormac Murphy-O'Connor ledet prosesjonen inn i den nye katedralen. Foto: Christine Schefte
foto
Den nye katedralen til den katolske menigheten i Trondheim ble høytidelig innviet lørdag ettermiddag. Foto: Christine Schefte