Det var bakgrunnen for at etterforskningen mot den nå tiltalte 48-åringen begynte å rulle i 2015, opplyste Unni Sandøy i sitt innledningsforedrag i straffesaken mot 48-åringen i Sør-Trøndelag tingrett på mandag.

21. januar i fjor kom en mor til sitt lokale lensmannskontor i Sør-Trøndelag. Datteren på åtte år hadde fortalt at en venn av moren - 48-åringen - hadde tatt på henne.

- Dette ga ikke grunnlag for pågripelse, men det ble iverksatt tradisjonell etterforskning med avhør, forklarte Sandøy.

LES OGSÅ (Pluss): - Lurte unge jenter til å sende nakenbilder

«Ceciliepus 2003»

Fem dager senere kom det en ny anmeldelse til politiet, som skulle få betydning for 48-åringen. Det var moren til en tenåringsjente som kontaktet politiet.

- Hun hadde gått gjennom telefonen til datteren og så at hun hadde chattet med en som kalte seg «Ceciliepus 2003» på chatte-appen Kik. Hun observerte at det var sendt nakenbilder begge veier, og at meldingene inneholdt et seksualisert språk, sa Sandøy.

Politiet begynte deretter å jobbe for å finne brukeren bak navnet «Ceciliepus 2003», og 29. januar pågrep de og siktet 48-åringen. Han ble fremstilt for varetekt, og ble sittende fengslet frem til 26. mars.

Mens mannen satt bak lås og slå, kom niesen hans til politiet for å avgi vitneavhør i forbindelse med etterforskningen. Før avhøret var ferdig, hadde politiet endret hennes status fra vitne til fornærmet.

I avhøret fortalte hun om overgrep onkelen hadde utsatt henne for, fra hun var ti år gammel. Den fornærmede kvinnen, som i dag er voksen, var det første vitnet som forklarte seg for Sør-Trøndelag tingrett mandag.

Overfor dommerne fortalte hun at onkelen hadde forgrepet seg på henne ved tre anledninger, den første gangen under et familiearrangement i forbindelse med jul- eller nyttårsfeiring. De to andre overgrepene skjedde hjemme hos 48-åringen - blant annet i forbindelse med en overnatting, sa hun.

- Hva tenker du om NN (navnet på tiltalte journ.anm.) i dag, spurte bistandsadvokat Gunhild Oftedal sin klient.

- Ingenting. Jeg håper han tar den straffen han skal ha, sa den fornærmede.

LES OGSÅ (Pluss): - Mann (48) utga seg for å være jenta Cecilie på nettet

Strafferamme på 21 år

Den tiltalte onkelen nektet straffskyld for overgrepene niesen beskrev i retten, og som han er tiltalt for. Han fortalte at han hadde et godt forhold til jenta.

- Hvorfor forteller NN (navnet til fornærmede journ.anm.) dette om deg, hvis det ikke er sant? spurte statsadvokat Sandøy den tiltalte.

- Jeg ble lei meg da dette kom opp i avhør. Jeg kjente at ting ramlet sammen. Jeg ble overrasket, jeg har aldri vært annet enn snill og grei med alle i familien, svarte trondhjemmeren.

48-åringen er også tiltalt for å ha forgrepet seg på den nevnte åtteåringen. De angivelige overgrepene mot denne jenta skal ha skjedd i en kommune i Sør-Trøndelag over flere måneder i 2014. 48-åringen hadde en ikkefamiliær relasjon til jenta.

Tiltaleposten har en strafferamme på inntil 21 års fengsel og trønderen nektet straffskyld for også dette forholdet innledningsvis under rettssakens første dag. Det er gjort dommeravhør av jenta og dette skal avspilles i retten tirsdag, før det blir mer bevisførsel rundt denne delen av tiltalen.

Utga seg for å være en jevnaldrende jente

Totalt er 17 fornærmede nevnt i tiltalen mot mannen, de fleste knyttet til mannens aktivitet på chattetjenester på nettet. Elleve jenter i alderen ti til 13 år skal ifølge påtalemyndigheten ha blitt forledet til å sende ham bilder av seg selv lettkledd eller naken i løpet av 2014 og 2015. Ifølge tiltalen går det frem at mannen utga seg for å være en jevnaldrende jente da skjedde, og at det var han som tok initiativet til kontakten med jentene, i hovedsak via chattetjenesten Kik messenger. Mannen erkjente straffskyld for dette.

I tillegg til tiltaleposten som går på å ha forledet barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende adferd, er 48-åringen også tiltalt for selv å ha utvist seksuelt krenkende adferd mot flere barn ved at han blant annet har oversendt nakenbilder til flere jenter. Også dette erkjente han i retten.

48-åringen skal i tillegg ha tvunget en av jentene til å sende flere nakenbilder av seg selv «ved å true henne med at han skulle sende tidligere mottatte nakenbilder til hennes mor». Også dette forholdet innrømte han, samtidig som han erkjente delvis straffskyld i forbindelse med anklager om å ha vært i besittelse av overgrepsbilder av barn samt filmer.

Straffesaken avsluttes fredag.