Nightbird's Saison er ølet som juryen likte best av de belgiske øl-bryggene som ble sendt inn. Det ble laget på et kjøkken i Trondheim. Foto: privat

Det var skarp konkurranse da nærmere 400 forskjellige øl-brygg deltok i det norske mesterskapet i ølbrygging. Beste flaskeøl ble kåret i åtte forskjellige klasser. I klassen for belgisk øl var det 27 år gamle Kenneth Nygård som stakk av med seieren.

- Det var utrolig kult å få beskjed om at jeg hadde vunnet. Det er fint å få anerkjennelse fra en jury, og ikke bare venner og familie som sitter og nikker. Jeg deltok i fjor, og fikk en fjerdeplass i IPA-klassen. I fjor hørte jeg rykter om at det var få deltakere i den belgiske klassen, og dermed ville jeg stille sterkt i år. Det skulle lønne seg, sier Nygård, som opprinnelig er fra Son i Akershus.

Sendte inn seks øltyper

Deltakerne fikk lov til å sende inn seks flaskeøl, og Nygård sendte inn tre øl til belgisk øl-konkurransen, to flasker til porter-kategorien og 1 øl i IPA-kategorien.

27-åringen ble bitt av ølbasillen da han var biologistudent i 2012. Motivasjonen var naturlig nok å få billigere øl for studielånet. Det var en kamerat som nevnte at det var mulig å brygge øl hjemme på hybelkjøkkenet.

- Å få rimelig øl er alltid en god motivasjon for en student. Jeg tok en mastergrad i biologi, men noen vil nok mene at jeg var mer opptatt av ølbryggingen enn masteroppgaven. Jeg har også alltid vært glad i å lage noe selv, sier biologen, som nå jobber ved Senter for biodiversitetsdynamikk (CBD) ved NTNU.

Drypper på venner og familie

Men det skulle ta nærmere 30 brygg før NM-medaljen var i boks, og Nygård forteller at noen av de første øl-bryggene var av det mer uheldige slaget.

- Etter hvert fikk jeg råd til å kjøpe bedre og mer utstyr. Nå tror jeg ikke ølbryggingen lønner seg lenger, forteller han.

Selv om ølbryggingen er en stor lidenskap, er den foreløpig kun en hobby. Smakspanelet består av gode venner og familiemedlemmer.

- De sier at alt smaker fantastisk, men det er ikke alltid det stemmer, sier han ærlig.

Saison-gjæret sommerøl

Fredag ettermiddag reiser Nygård nedover til Oslo for å delta på resten av norgesmesterskapet som skal avvikles på Ringnes ølsenter på Grünerløkka. De åtte vinnerne fra hver klasse går videre til finalen og kåringen av «Årets Hjemmebrygger 2014». Denne tittelen vil bli utdelt lørdag.

- Jeg vil nok være litt skuffet om jeg ikke går helt til topps. Jeg har et greit konkurranseinstinkt. Men samtidig må jeg være fornøyd med å ha vunnet i én kategori. Det er alltid skuffende ikke å vinne det gjeveste, men jeg begynner ikke å grine av den grunn, sier Nygård.

Han beskriver det belgiske ølet sitt som et lyst og lettdrikkelig sommerøl som er saison-gjæret og dermed får det en krydret smak.

- Jeg valgte å gjøre oppskriften så enkel som mulig. Ølet heter Nightbird’s Saison, og er oppkalt etter en favorittsang, forteller han.

Analyserer ølet

Noe av faren med å være hjemmebrygger av øl er at man blir vel analytisk i møte med en flaske øl.

- Jeg prøver å ikke være for snobbete når jeg er med venner. Og jeg kan ta meg en Dahls når jeg er ute, men jeg har blitt mer kresen. Får jeg muligheten velger jeg gjerne noe annet. Jeg blir opphengt i humletyper, maltsammensetning og analyserer gjerne ølen, forteller Nygård.

Selv om han allerede kan kalle seg norgesmester i belgisk øl, er det likevel ingenting som tyder på at ølbryggingen blir lagt på hylla med det første.

- Det er syv andre klasser, og det er motivasjon til å holde det gående. Dersom man vinner årets hjemmebrygger-tittelen får man ølet sitt produsert i full skala hos Nøgne Ø og man får det i hyllene på Vinmonopolet, forteller Nygård.

Flere trøndere med premiert øl

Interessen for hjemmebrygging av øl i Norge har vokst enormt de siste årene og Norsk Hjemmebryggerforening, Norbrygg, har vokst tilsvarende. Fra 2012 til 2013 er medlemstallet over fordoblet fra 1113 til 2553 medlemmer. Det skriver Norbrygg i en pressemelding. NM i hjemmebrygging består av åtte konkurranseklasser: lager, IPA, lys ale, mørk ale, porter/stout, belgisk ale, spesial/hvete.

Det var flere trøndere som utmerket seg i øl-klassene. Bjarte Halvorsen Fra Trondheim fikk en 3. plass i brown ale-konkurransen, mens Espen Karlstad sikret seg en 2. plass i Imperial-klassen. I spesialklassen ble det henholdsvis 2. og 3. plass på Roar Sandodden fra Skatval og Bjarke Vang fra Trondheim.

Kenneth Nygård forteller at han har blitt mer kresen når det kommer til øl. Nylig fikk han vite at han hadde gått helt til topps i den belgiske øl-klassen under NM i ølbrygging. Foto: privat