Så langt har både Slottet og Riksantikvaren sagt nei til ny drosjeholdeplass ved Stiftsgården i Munkegata. Nå rykker også Fortidsminneforeningen ut.

- Dette vil være en kulturfaglig katastrofe, på linje med å plassere en holdeplass utenfor Nidarosdomens Vestfront, sier Øystein Andersen. Han er leder for antikvarisk utvalg i den trønderske avdelingen av Fortidsminneforeningen.

- Forsøpling, fare for hærverk og estetisk forringelse vil bli konsekvensene, mener han. Andersen frykter også urinering i portområdet mellom Stiftsgården og BN Bank.

I morgen skal politikerne i formannskapet ta stilling til om drosjene skal få ny holdeplass like ved Kongens residens i Trondheim. Den nåværende holdeplassen ved Svaneapoteket på Torvet ligger i enden av en enveiskjørt gate, og drosjene må kjøre lange omveier for å komme seg dit. Nå skal holdeplassen flyttes, og ett av alternativene er utenfor BN Bank i Munkegata - nabobygget til Stiftsgården. Flere forslag foreligger, men både rådmannen og drosjenæringen mener alternativet ved Stiftsgården er best.

Kulturminne

- Jeg håper formannskapet ser at den løsningen rådmannen foreslår ikke er Trondheim verdig. Det vil være helt ødeleggende for både kongefamilie og turister at byens praktbygg skjemmes av en drosjeholdeplass rett utenfor, konkluderer Andersen.

Fortidsminneforeningens lokale leder, Terje Bratsberg, er like opprørt som Andersen.

- Slike praktbygg må behandles med respekt. Det skal ikke stå biler og dure utenfor, med store folkeansamlinger. Utenfor et slik bygg skal det være rolig og pent, sier Bratsberg.

- Det eneste problemet med holdeplassen ved Torvet er at drosjene ikke gidder å kjøre dit. Hvis de begynner med det løses problemet, hevder Bratsberg. Han mener drosjenes behov klart må være underordnet behovet for å skjerme Stiftsgården.