- Lukk igjen døra. Ordentlig, sier André Steen når Adresseavisens utsendte kommer inn på taubåten «Chief». Skipperen virker uberørt av at høstværet «endelig» har kommet til Trondheim der han sitter i slippersene sine. Men han vil helst stenge bygene ut av styrhuset.

- Været er greit nå. Men i natt var det ille. Det var mye regn og vind og båten slingret inn mot kaia, sier Steen.

Skipper André Steen på taubåten «Chief».

Mannskapet på fire har vært på jobb i tre uker nå for Taubåtkompaniet AS. De har ei uke igjen før de tar fri ei måned. Oppdragene er mange og forskjellige. De sleper lektere, henter båter som skal til hugging og er med på bergingsoppdrag.

Nå ligger båten på «stand by» på Skansen i Trondheim.

- Upåklagelig høst

- Dette er den minste taubåten rederiet har. Det er en gammel båt, og den har vært i bruk i 20 år, forteller styrmann Kyrre Vagelid, som sitter sammen med skipperen i «andre etasje».

Kyrre Vagelid er fra Trondheim og slipper å overnatte i båten. Foto: Kristin Slotterøy

Ned verdens bratteste trapp skimtes kokk og matros Willy Solberg. Han vinker oss ned for en kopp kaffe og gjendekjeks.

- Vi må være litt hjelpsomme når vi først har kvinnfolk om bord, flirer han.

Solberg forteller at de har hatt mange fine turer på sjøen i løpet av høsten.

- Høsten har vært upåklagelig. For noen uker siden fraktet vi en pram fra utenfor Molde til et lakseoppdrett nord for Svolvær. Det var sol og blankstille hele veien, ikke en brusning på sjøen. Det var fantastisk, sier sjømannen.

Matros og kokk Willy Solberg synes det er trivelig å være på jobb.

På armen har han tatovering som han skaffet seg i Rotterdam i 1975.

- Det er en ordentlig tatovering, sier han. Det er nemlig forskjell på en ekte sjømannstatovering og tatoveringene landkrabber dekorerer seg med.

- Trivelige folk

Solberg var ansatt i et annet rederi tidligere, men de flagget ut. Heldigvis trengte de folk i Taubåtkompaniet og han hadde kun vært hjemme ei uke før han var i ny jobb. Det er nå tre år siden.

- Det beste med jobben er miljøet. Det er så trivelige folk her. Vi går oppå hverandre 24 timer i døgnet, så vi må kanskje være litt spesielle for å ha denne jobben. Men vi har det bare koselig, sier Solberg.

Mannskapet har fått det hjemmekoselig i båten.

Besøket på taubåten denne lørdags formiddagen er allerede overbevist om at det er høy trivselsfaktor om bord i «Chief».

- Folk er ikke på tå hev

Det er nesten tomt for mennesker på Skansen nå. En mann er inne i seilbåten sin ved brygga. Han sjekker kanskje om vinden i natt har gjort skade.

Slik så været ut lørdag formiddag. Her med utsikt over Munkholmen i Trondheim. Foto: Kristin Slotterøy

- Det er den rette årstiden for berging nå. Det har blitt mørkere, det er mer sjø og regn, og folk er ikke på tå hev ennå, sier skipper Steen.

Deres siste bergingsoppdrag var på helgelandskysten for to uker siden. Heldigvis er det ikke mange av dem.

- Men det er alltid noe å henge fingrene i selv om vi ikke er på oppdrag. En båt må holdes i god stand, sier skipperen.

De tre karene som nå står i styrhuset blir plutselig opptatt av kart og instrumenter. De drar på det når det blir spørsmål om bilder, men stiller så lydig opp.

- Jeg liker ikke å bli tatt bilder av eller skrevet om i avisa, sier Vagelid før han setter seg ned og smiler bredt til fotografen.

Trivsel.