Knut Markus Hansen Glomsaas (1863-1935) var ikke trondhjemmer, med ble raskt trondhjemmer god som noen. At han havnet i trønderhovedstaden - og at han ble musiker - var ganske tilfeldig. Faren, Hans Glomsaas, var gårdbruker og skogeier i Sør-Odal. Han spilte fiolin, og allerede som smågutt akkompagnerte Knut faren på orgel, uten å kunne en note. Så da gutten 17 år gammel bestemte seg for å reise til Amerika, fikk faren hindret ham ved å få ham inn som kornettist i artilleriet. Det ble starten på en 48 år lang «tjenestetid» som militærmusiker! Og nesten hele den tiden fikk trondhjemmerne nyte godt av ham.

Til Trondhjemske Brigade

Etter barne- og ungdomsår i Sør-Odal og Kristiania, ble endelig Knut Glomsaas som 24-åring musikkinstruktør ved militærets 5.divisjon i Trondhjem. Ikke lenge etter var han kjent av «alle» trondhjemmere.

Bortsett fra to år som student/stipendiat i Berlin (1898-1900), viet han resten av sitt liv og sine musikalske evner til musikklivet i Trondhjem. Foruten å være divisjonsmusikkens leder, var han også dirigent for Trøndernes Mandssangforening, Arbeiderforeningens sangkor, Trondhjems musikforening, Haandverkerforeningens sangkor, Handels- og kontorbetjenternes sangforening, teknikerne og enda flere kor. Han hadde ikke en ledig kveld.

Gjorde Trondhjem landskjent

Knut Glomsaas var spesielt faglig dyktig, og egenskapene som dirigent kom også frem under hyllesten som Trøndernes Mandssangforening fikk på landssangerstevnet i Kristiania i 1896. At Trondhjem ble landskjent for sin mannssang og militærmusikk var hans verk.

Superlativer nevnt i forbindelse med dirigenten Glomsaas; god intonasjon, presis og djerv rytme, kraftig samsang, usvikelig fint øre, sier litt om hans musikalske personlighet. I tillegg var odølingen kjent som et varmt menneske med harmløs humor og mange venner. Han hadde i sin tid en enestående posisjon i Trondhjem og var selvskreven musikalsk leder på friluftsfester og stevner.

Komponisten

Foruten musikk til balletten Sneklokkene, komponerte Knut Glomsaas marsjer og militær- og dansemusikk, som for eksempel General Øvergaards Marsch, Bicycle Galop og Frisk, fri, fro Marsch, alle utgitt for klaver, Teknikkermarsjen, Håndverkerjubileumsmarsj, Turnermarsj og en polka til Trondhjems 900-årsjubileum

Foto: INGRID J. BRISSACH