Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ville se de omstridte landbruksområdene i Trondheim som kan bli omdisponert til utbyggingsformål. Senterpartiet er veldig tydelig på at de seks områdene fortsatt skal forbeholdes matproduksjon. Totalt dreier det seg om i overkant av 1000 dekar. Rotvoll Øvre utgjør ca. 445 dekar av dette.

SV-ja lokalt

Formelt er det miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) som tar endelig beslutning i saken. SV i Trondheim har sagt ja til å bygge på matjorda.

– Det at du kommer hit mens saken er til behandling i et annet departement, blir ikke det litt å blande seg borti noe Solhjell holder på med?

– Som landbruksminister fra Sp er jeg veldig opptatt av å ta vare på matjorda. Det er en knapphetsressurs. Og som statsråd plikter jeg å sette meg godt inn i sakene regjeringen arbeider med. Landbruksdepartementet skal ha en offisiell mening om denne saken som vil komme frem i en høring før miljøvernministeren formelt tar en beslutning. Solhjell vil få klar beskjed om vårt syn.

Konservativ tilnærming

Slagsvold Vedum sier det er en stor beslutning som nå skal tas. Og han legger ikke skjul på at han har en konservativ tilnærming til jordvernspørsmål.

– For hver kvadratmeter matjord som går tapt, reduseres våre muligheter til matproduksjon. Og dette blir bare tøffere fremover. Mattilgangen i verden er ustabil allerede. Skal matjord omdisponeres til utbygging, må det være veldig gjennomtenkt.

Nasjonale forhold

– Bystyret sa ja til omdisponering med meget klart flertall. Gårdeieren ønsker utbygging. Fylkesmannen har akseptert bystyrets vedtak. Det er ganske mange i Trondheim som vil bygge på denne jorda?

– Jeg ser det. Bystyrets mening teller. Men staten kan vektlegge andre, nasjonale forhold. Vi har mange eksempler på at kommunestyrer ønsker å bygge på dyrket mark, men som staten har sagt nei til. Regjeringens mål er å halvere nedbyggingen. Vi har klart ganske mye.

Generasjonsregnskap

– Hvordan tenker du deg lobbingen overfor miljøvernministeren?

– Nå skal jeg først og fremst sette meg godt inn i saken. Men det skal gode argumenter til hvis man skal bygge ned mer enn det som trengs. Et enkeltvedtak kan sies å være ubetydelig. Det er den store summen av alle vedtak om omdisponering, som er urovekkende. Denne saken kan ikke fremgå av et kvartalsregnskap. Vi snakker heller generasjonsregnskap her.

Slagsvold Vedum sier det er et mål å øke tilgangen på mat med 70 prosent innen 2050. Det blir ikke mulig om man fortsetter å bygge på dyrket mark.