- Jeg tror en del ikke skjønner hvor alvorlig det faktisk er å bli tatt for sniking, sier kommunikasjons- og markedssjef Grethe Opsal i AtB til adressa.no.

Selv om Atb har et inntrykk av at det ikke er utpreget mye sniking på bussene i Trondheim, har det blitt mer av det siden innføringen av mobillett. I dag er snikprosenten på 0,5. Det vil si at av 200 kontrollerte passasjerer er det i snitt én som får gebyr.

- Det snikes på ulike måter. Noen går om bord uten billett i hele tatt, andre bruker billett av feil kategori i forhold til det de har rett til. Når det gjelder snik med mobillett, er dette i størst grad via sms-billetten gjennom at denne videresendes eller endres. Dette er den mest alvorlige formen for snik, som vi ønsker å gjøre noe med.

Blir man tatt for forfalskning og videresending av sms-billett utløser dette en bot på 1500 kroner. I tillegg risikerer man å bli anmeldt, fordi dette er å anse som dokumentforfalskning.

Tar snikere daglig

En bussjåfør adressa.no har snakket med er oppgitt over at så mange sniker på bussen. Han mener det har blitt verre den siste tiden, og anslår at han tar mellom fire og åtte snikere daglig.

- Da ber jeg dem om å gå av og å kjøpe gyldig billett før de går på neste buss. Regner man ut hvor mye penger som forsvinner i sniking blir det store tall, sier sjåføren.

Inntrykket er at det i størst grad er unge i alderen 15 til 30 år som sniker. Sjåføren mener det må flere kontroller til for at folk skal føle at det er en risiko å bli tatt.

- Folk må være redd for å bli stoppet i kontroll. Sånn som det er nå tror jeg mange føler at det lønner seg å gamble, sier han, som ikke vil ha navnet avisa.

SE VIDEO: - Jeg har aldri sett en kontroll

Risikerer politianmeldelse

Atb sier de har daglige kontroller på sine busser, men at det nå vil bli flere.

Dette skjer i forbindelse med en kampanje selskapet skal kjøre i gang mot sniking. Kampanjen er et samarbeid mellom Atb og politiet.

- Vi har gode systemer for å avsløre de som sniker på bussene. Men det er selvfølgelig noen vi ikke klarer å ta. Vi ønsker selvfølgelig at alle skal betale for den tjenesten det er å kjøre buss, sier Opsal.

Hun ønsker å understreke at det er alvorlig å bli tatt for sniking.

- Blir du politianmeldt får du det på vandelsattesten. Det kan få store følger for dine ulike valg og muligheter, for eksempel hvilke skoler du kommer inn på eller med tanke på innreisetillatelse til enkelte land.

Grethe Opsal i Atb håper folk skjønner hvor alvorlig det er å bli tatt for sniking. Foto: Atb