Søndag formiddag dro seks medlemmer i den ideelle organisasjonen Project baseline ut for å sette ned betongkonstruksjonene.

- Vi er to dykkere som går ned hver gang, mens de i båten firer ned husene. Så plasserer vi huset og fjerner lina, sier Jonas Follesø, dykker og medlem i Project baseline.

- Husene er bygd med tre vegger og åpning foran som fungerer som et habitat for hummeren, forklarer Follesø. Hummerhusene veier cirka 30 kilo. Søndag var det minst tolv hus som skulle settes ned på havbunnen.

- Totalt sett er målet å støpe hundre hummerhus. Vi har foreløpig finansiering for seksti hus, sier han.

Slik kan hummeren gjemme seg i huset og forsvare seg med klørne mot inntrengere. Det er dårlig med naturlige gjemmested for hummeren på bysida av Trondheimsfjorden, så dette tiltaket skal gjøre at flere hummere kan vokse opp.

Truet art

Project baseline har fått støtte fra tilskuddsordningen Frivillighetsmillionen i Trondheim kommune. De har også benyttet lokalene til Felleskjøpet for å støpe betonghusene.

- Å bygge hummerhus er en teknikk som er prøvd ut flere steder i Norge. Det har vist seg å fungere godt. Så får vi se om dette er med på å øke bestanden av hummer i Trondheimsfjorden, sier Jonas Follesø.

Medlemmene vil ikke forklare nøyaktig hvor de plasserer hummerhusene på sørsida av fjorden, men håper at dette tiltaket er med på å øke bestanden av hummer.

De understreker også at folk må overholde de fiskereglene som gjelder. Hummeren er ikke lov til å fange under dykking eller fridykking. Det er også en ganske begrenset sesong for teinefiske. Hummer er en truet art i norske farvann.

Følger opp prosjektet

Dykkerne vil etter hvert gå ned for å se om det er hummer som flytter inn i konstruksjonene.

Project baseline vil med tiden legge ut oppdaterte bilder og videoer på sin egen hjemmeside og Facebook. Der kan man følge med om det har flyttet hummer inn i husene.

- Vi har også ryddeaksjoner og målestasjoner der vi tar bilder og temperaturmålinger. Det vil gi en status på forholdene i fjorden, sier Follesø.

Dykkere fra mange dykkerklubber i landet er med i Project baseline. Det finnes lokallag både i Norge og ellers i verden bestående av dykkere som vil gjøre prosjekter under vann.

- Fellenevneren er nok at alle er veldig opptatt av miljøforholdene under vann, avslutter Follesø.

Foto: Håvard Haugseth Jensen
Foto: Håvard Haugseth Jensen