Torsdag legger regjeringen fram statsbudsjettet. Mange er spente på hvordan det vil påvirke økonomien deres framover. Vi har stilt ti forskjellige mennesker fire ulike spørsmål, les svarene under!

  1. Kommer du til å få bedre eller dårligere råd neste år, tror du? Det er vel ganske innlysende at jeg kommer til å få dårligere råd.

  2. Vil de som vokser opp nå få det bedre eller dårligere enn sine foreldre? Nei, jeg tror ikke det. Jeg har selv barnebarn som jeg er veldig bekymret for. Det er krig i Europa og så mye naturødeleggelser, det ser ikke lyst ut.

  3. Hva mener du regjeringa kan gi mindre penger til? De kan bruke mindre penger på å subsidiere de rike. De rike ender alltid opp med å få mer enn de burde, særlig når regjeringa lager støtteordninger.

  4. Hva er den viktigste saken for deg? Miljø og klima er den viktigste saken for meg.

  1. Kommer du til å få bedre eller dårligere råd neste år, tror du? Det blir store økte kostander med strøm og annet. Jeg får et sterkt inntrykk av at jeg kommer til å ha dårligere råd neste år.

  2. Vil de som vokser opp nå få det bedre eller dårligere enn sine foreldre? Verden utvikler seg så mye, de må kanskje jobbe lenger, men jeg tror de kommer til å få det bedre enn sine foreldre.

  3. Hva mener du regjeringa kan gi mindre penger til? Jeg synes de kan bruke mindre penger på konsulentselskaper og kulturstøtte.

  4. Hva er den viktigste saken for deg? Fornuftig bruk av skattepenger og at helsevesenet styres av det offentlige, er viktige saker for meg.

  1. Kommer du til å få bedre eller dårligere råd neste år, tror du? Det kommer veldig an på den politiske situasjonen. Fortsetter krigen i Ukraina, tror jeg at jeg får dårligere råd.

  2. Vil de som vokser opp nå få det bedre eller dårligere enn sine foreldre? Det vil være ren gjetning fra meg, men jeg tenker at mange vil ha god økonomi, også i fremtiden. Jeg håper det stemmer.

  3. Hva mener du regjeringa kan gi mindre penger til? Regjeringa kan bruke mindre penger på våpenstøtte til Ukraina og konsentrere seg om å hjelpe ukrainske flyktninger i Norge. I tillegg synes jeg de kan bruke mindre penger på klimatiltak i utlandet, og heller satse her.

  4. Hva er den viktigste saken for deg? Det er arbeidsplasser, jeg er veldig opptatt av at det skapes nok jobber slik at jeg og andre kan ha en god inntekt å leve av.

  1. Kommer du til å få bedre eller dårligere råd neste år, tror du? Mye bedre, da er jeg ferdig student og forhåpentligvis i jobb.

  2. Vil de som vokser opp nå få det bedre eller dårligere enn sine foreldre? Unge i dag er flinkere til å tjene penger enn sine foreldre, vi er også smartere når det gjelder investeringer i ung alder. Jeg tror vi kan få det bedre.

  3. Hva mener du regjeringa kan gi mindre penger til? Det er vanskelig for meg å si, jeg har ikke tenkt så mye over det.

  4. Hva er den viktigste saken for deg? Bærekraft og likestilling er viktig for meg. Særlig likestilling i arbeidslivet, det engasjerer meg veldig mye.

  1. Kommer du til å få bedre eller dårligere råd neste år, tror du? Dårligere, det er veldig tøft nå, særlig for oss unge i etableringsfasen.

  2. Vil de som vokser opp nå få det bedre eller dårligere enn sine foreldre? Det er vanskelig å si, det er politikken som kommer til å avgjøre det. Men det vil ikke bli enklere for fremtidige generasjoner, det er sikkert.

  3. Hva mener du regjeringa kan gi mindre penger til? Ting som ikke har noe med livet til folk, de må slutte å koseprate.

  4. Hva er den viktigste saken for deg? Jeg er opptatt av tilrettelegging for unge mennesker, særlig studenter og andre i etableringsfasen.

Hanna Helgetun Krogh, fastlege i Trondheim

  1. Kommer du til å få bedre eller dårligere råd neste år, tror du? De fleste av oss vil få dårligere råd og det tenker jeg er naturlig når vi ser situasjonen i verden.

  2. Tror du de som vokser opp nå får det bedre eller dårligere enn sine foreldre? Jeg er redd det vil bli økte forskjeller i årene som kommer. Dette vil gå ut over psykisk og fysisk helse hos barn og ungdom og gjøre at mange faller utenfor samfunnet.

  3. Hva mener du regjeringa kan gi mindre penger til? Skattelette til de rikeste og utbygging av firefelts motorveier.

  4. Hva er den viktigste saken for deg? Likeverdige helsetjenester til alle. Nøkkelen er flere fastleger og en stabilisering av fastlegeordningen for fremtiden.

  1. Kommer du til å få bedre eller dårligere råd neste år, tror du? Sannsynligheten er stor for at mange med meg får dårligere råd på grunn av frykt for ytterligere inflasjon som igjen fører til at Norges Bank øker renten. I tillegg har mat-, drivstoff- og strømpriser gått kraftig opp. Totalen utgjør at vi er i en nedadgående spiral.

  2. Vil de som vokser opp nå få det bedre eller dårligere enn sine foreldre? Her ønsker jeg å skille på den fysiske og mentale siden av opplevelsen. Jeg er betydelig mer bekymret for den psykologiske delen og hvert menneskes subjektive opplevelse av egen fattigdom. Ved å ha tilgang til alt som skjer på ulike digitale plattformer, så vil dagens unge i langt større grad oppleve å ha det dårligere enn andre. I min barndom hadde vi ikke all input fra hele verden i lomma, noe jeg er svært takknemlig for. Seneffekten av dette har ikke hjelpeapparatet sett ennå. Den kommer til å bli en betydelig kostnad for samfunnet på sikt.

  3. Hva mener du regjeringa kan gi mindre penger til? Det ønsker jeg ikke spekulere i. Jeg tenker det må gjennomgås hvorfor så mange forholdsvis unge mennesker, trolig flest kvinner, midt i beste alder, er uføretrygdet pga. psykiske plager.

  4. Hva er den viktigste saken for deg? At Riksrevisjonens rapport fra juni i år tydelig indikterer at hjelpeapparatet må styrkes både kunnskaps- og ressursmessig i forhold til vold i nære relasjoner.

  1. Kommer du til å få bedre eller dårligere råd neste år, tror du? Jeg frykter både folk og kommuner får dårligere råd. Renta stiger kjapt og prisene på det meste øker. Det tilsier at både folk og kommuner kan få en mer krevende økonomi. I en slik situasjon er det viktig med politikere som evner å prioritere det viktigste først.

  2. Vil de som vokser opp nå få det bedre eller dårligere enn sine foreldre? Jeg er optimist, og tror at fremtidens generasjoner vil få det bedre. Det er i alle fall min oppgave som politiker å bidra til det gjennom f.eks. en god skole som gjør at folk kan nå sine drømmer

  3. Hva mener du regjeringa kan gi mindre penger til? De kan for eksempel droppe en rekke omkamper om fylkes- og kommuneinndelingen. Det er feil å prioritere å kutte bygging av ny E6 i Trøndelag for heller å bruke hundrevis av millioner på å reversere en forvaltningsreform.

  4. Hva er den viktigste saken for deg? Den viktigste saken for meg er å sikre at barn og unge får et best mulig utgangspunkt i sitt liv. Det gjør vi blant annet gjennom en god skole hvor vi satser på læreren.

  1. Kommer du til å få bedre eller dårligere råd neste år, tror du? På grunn av prisøkningen i samfunnet så regner jeg med at de fleste studenter får dårligere råd neste år, hvis man ikke får regulert studiestøtten slik at den tilsvarer prisøkningen.

  2. Vil de som vokser opp nå få det bedre eller dårligere enn sine foreldre? Med økonomiske nedgangstider og økte priser så vil de som vokser opp nå slite mer økonomisk en tidligere generasjoner. Dårlig råd påvirker livskvalitet og mulighet til å komme inn på boligmarkedet. I tillegg har vi data som viser at studenters psykiske helse generelt er mye dårligere nå enn den var for et tiår siden, hvor trenden går i negativ retning.

  3. Hva mener du regjeringa kan gi mindre penger til? For å redusere utgiftene i statsbudsjettet så kan man kutte i reisebudsjettet til statlige ansatte.

  4. Hva er den viktigste saken for deg? For studentene ved NTNU er økt studiestøtte og indeksregulering av studiestøtten ekstremt viktig i år. I tillegg til dette er det viktig med finansieringen av NTNUs campussamlingsprosjekt, slik at man får nye og oppdaterte undervisningslokaler som stimulerer til økt læring og mer tverrfaglig samarbeid.

  1. Kommer du til å få bedre eller dårligere råd neste år, tror du? Økte renter gir litt dårligere råd.

  2. Vil de som vokser opp nå få det bedre eller dårligere enn sine foreldre? Jeg tror vi er på vei til å skape et samfunn som hyller de som er gode på å markedsføre sitt eget ego. Blir det viktigere å være pen enn snill - får de det dårligere.

  3. Hva mener du regjeringa kan gi mindre penger til? Det bør gjøres en vurdering på hvilke store offentlige prosjekter som skal igangsettes og prioriteres. Offentlige prosjekt bør være med på å stabilisere arbeidsmarkedet.

  4. Hva er den viktigste saken for deg? Vanskelig å velge én, men jeg håper statsbudsjettet tar på alvor situasjonen vi har i helsesektoren og i læreryrket. Færre utdannes og flere vil ut av disse yrkene.