Både borgere, kunstnere og ordfører har engasjert seg Erichsens fremtid.

Han sier seg enig med regissør Krutzkoff Jacobsen i at det vil være en kulturskandale om Cafè Erichsen legges ned etter nyttår når leiekontrakten går ut, samtidig som nye eiere har tatt over bygården. - Jeg ble, i likhet med mange andre jeg har snakket med, nokså bestyrtet da jeg leste dette, forteller han. - Er det noen kafé, ved siden av Palmen, som representerer Trondheim, er det Erichsen. De to etablissementene burde vært fredet. I enhver by er det en kafé som er selve stedet i byen. I Oslo har du Konditori Halvorsen og i Roma har du Greco, et typisk romersk sted hvor Ibsen og Bjørnson gikk, og som eksisterer fremdeles. Enhver by med respekt for seg selv har et slikt, påpeker en av Trondheims kulturnestorer.

Oppdragelse

I tillegg til Erichsen som kulturell institusjon, er Bleken opptatt av å ta vare på den indre arkituren for fremtidige generasjoner.- Den er meget vakker, for eksempel når man går innover i rommet og ser ut gjennom det store vinduet mot Stiftsgården. Jeg kunne godt tenke meg å arbeide for dette. Man må forstå at det ikke er alt som er gammelt som bør rives. Dette er ikke nostalgi, men en kvalitet fra fortiden man absolutt bør ta vare på for dagens historieløse mennesker. Jeg kunne tenke meg å ta en telefon til riksantikvaren og nevne dette. Tenk også på den oppdragende effekten på unge mennesker, interiøret er jo bortimot jugendstil. Det ville vært veldig synd om den forsvant og det kom en moderne kafé, som verden er full av. Vi kan ikke rive alt slik at bare Domkirken står igjen, tordner Bleken, som riktignok har et håp om at Realinvest, som har kjøpt bygården, skal vite å ta vare på den tradisjonsrike kafeen.- Jeg håper de som overtar har såpass respekt for kulturkonserverende begreper at de tar var på Erichsen. Da tror jeg folk kommer til å takke dem i fremtiden.

Ordføreren engasjert

Det er ikke bare kunstnere som engasjerer seg for Erichsen. I løpet av gårsdagen kom det inn nærmere 100 debattinnlegg på adressa.no, og også de mest fremstående blant byens borgere mener kafeen må bestå.- Jeg synes det er veldig synd hvis Erichsen skulle bli lagt ned, sier Trondheims ordfører Rita Ottervik (Ap). - Det er en 150 år gammel bedrift, som er en del av byen på en større måte enn bare å være en kafé. Å gå på Erichsen er et begrep på en helt annen måte enn noen annen kafé i Trondheim, fremholder hun.- Er dette noe du vil engasjere deg i som ordfører?- Ikke på annen måte enn å si at vi ikke synes noe om en eventuell nedleggelse, og at man bør tenke seg om både to og tre ganger. Dette sier jeg både som ordfører, kafégjenger og trondhjemmer.

DEBATT: BØR CAFÉ ERICHSEN VERNES?

Foto: Kristin Rødland