Den sosiale nettverk-appen Ask.fm ga fotballtrener Christine Murvold på Byåsen i Trondheim sjokk. Hun har fått sett noen av de grove meldingene som blir sendt på kryss og tvers mellom ungdommer.

- Dette er snakk om alvorlig mobbing av ungdommer. Det er kropps- og sexfiksert, og det er svært stygge kommentarer, sier hun til Adressa.no.

Meldinger av typen «jævla hore», «gå og dø» og «ekkel og stygg» florerer på nettsiden.

Tok livet sitt etter nettmobbing

14 år gamle Hannah Smith fra England tok livet sitt i august etter å ha blitt mobbet gjennom Ask.fm i lengre tid. I september ble det kjent at 12 år gamle Rebecca Ann Sedwick hadde endt livet sitt etter å ha fått hatmeldinger gjennom diverse sosiale medier, blant annet Ask.fm. Det er også andre selvmord blant ungdommer som er knyttet til applikasjonen.

Nettsiden og mobilapplikasjonen Ask.fm ligner på andre sosiale medier, men skiller seg ut ved at man kan legge igjen fullstendig anonyme meldinger til brukerne. Dette sosiale mediet er i ferd med å spre seg i Norge, og organisasjonen Barnevakten har allerede slått alarm. Barnevakten gir råd om barn og medier.

- Kan være helt anonyme

Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten forteller at de advarer mot Ask.fm etter at de av skoler i Bergen ble gjort oppmerksom på mye mobbing på det sosiale nettverket.

- Nå er det blitt et tema, og det kommer frem forferdelige historier om uthenging og mobbing via Ask.fm. Mange tar det helt ut fordi de kan være helt anonyme, og det er veldig provoserende at noen kan være så stygge mot hverandre som vi har vært vitne til på Ask.fm, sier Tonheim Tønnesen.

Hun har sett eksempler på seksuelle og krenkende meldinger, som enten har blitt skrevet direkte til brukeren, eller at det har blitt snakket stygt om personer som ikke er klar over det.

- Noen ungdommer føler nok også at de må være innpå Ask.fm for å følge med på om det står noe rykter om seg selv. Selv om det er ytringsfrihet i Norge, så er det fortsatt ulovlig å true noen eller alvorlig krenke noen, understreker hun.

- Ingen visste om appen

Murvold er fotballtrener for et jentelag på Byåsen. Hun sendte ut en bekymringsmelding om Ask.fm til miljøet i Byåsen fotball og lærere ved Ugla ungdomsskole mandag.

- Jeg fikk svært mange positive tilbakemeldinger. Det var ingen foreldre som visste om denne appen og nettsiden. Mange ble glade for at de ble gjort oppmerksom på den. Det virker som appen er svært populær blant ungdomsskoleelever, forklarer Murvold.

- Frykter konsekvensene

Foreldre sliter med å holde seg oppdatert på hvilke sosiale medier som til enhver tid er populær blant sine barn. Murvold forteller at hun har oppfordret foreldre om å ta et familiemøte, og be ungdommene om å fjerne appen.

- Det er svært stygge meldinger om drikketreff og seksuell debut. Det handler også mye om kropp og utseende. Jeg blir så redd for konsekvensene. Det er ikke alle ungdommer som takler å få slike meldinger, sier hun.

- Har ikke kontroll

Nå håper hun ungdom kan ta et standpunkt til appen som svært mange bruker for å mobbe og plage andre ungdommer.

- Jentene på fotballaget sier at de har slettet appen, og nå håper jeg at det blir kult å ikke være på Ask.fm. Mange foreldre vet ikke hva som foregår på nett og mobilen. Vi føler kanskje at vi har kontroll, men det viser seg ofte at vi ikke har en anelse, sier hun.

Murvold mener det finnes sosiale nettverk som har en positiv side, men hun innrømmer at hun ble skremt da hun fikk se hvordan enkelte ungdommer utnyttet Ask.fm.

- Jeg fikk en ekkel følelse, og ble nesten liggende søvnløs da jeg så noe av meldingene, sier hun bekymret.

- Snakk med barna

Barnevaktens Kjellaug Tonheim Tønnesens beste råd til bekymrede foreldre er å snakke med barna og tenåringene sine.

- Foreldre kan også godt bry seg om andres barn. Mange er vitne til digital mobbing, men fåtallet gjør noe med det, sier Tonheim Tønnesen.

Ask.fm ble lansert i 2010 av de latviske brødrene Mark og Ilja Terebin. De har ikke ønsket å kommentere selvmordene som har blitt knyttet til det sosiale nettverket, men i september sendte de ut en pressemelding hvor de opplyste at de hadde engasjert rådgivere som skulle vurdere nettsiden.

Fotballtrener Christine Murvold valgte å sende ut en bekymringsmail til foreldre og skole på Byåsen etter at hun oppdaget mobilappen Ask.fm.
Tolv år gamle Rebecca fra Lakeland i Florida tok sitt liv ved å hoppe fra et tårn. Hun ble mobbet gjennom Ask.fm. Foto: NTB SCANPIX